Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση από συνέλευση στις 17/2

Στη σημερινή συνέλευση που έγινε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσία του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, του γραμματέα της ΠΟΕΣΥ και των νομικών συμβούλων των Ενώσεων, οι συνάδελφοι/ισσες ενημερώθηκαν κυρίως για το ζήτημα των σημειωμάτων που καλούνται να παραλάβουν 56 συνάδελφοι και με το οποίο τους ζητείται να πάρουν ασφαλιστικές βεβαιώσεις από το ΙΚΑ -ή από όποιο άλλο ταμείο υπήρξαν ασφαλισμένοι- ώστε να κριθεί αν εμπίπτουν στο νόμο περί εφεδρείας.
Επίσης υπήρξε ενημέρωση για την περικοπή της επιχορήγησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά 30%, για την απειλή καθιέρωσης ενιαίου φτωχολόγιου στα δημόσια ΜΜΕ, καθώς και για τον κίνδυνο ιδιωτικού διεμβολισμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, έγινε ενημέρωση για ερωτήσεις που θα καταθέσουν κόμματα στη Βουλή, αναφορικά με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και για τη θετική εξέλιξη που είχε η προσφυγή μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και ότι δεν γίνεται να γκρεμίζεται το σύμπαν γύρω μας και να πιστεύουμε ότι θα παραμείνουμε όρθιοι εμείς και το πρακτορείο. Χωρίς να πέσει αυτή η κυβέρνηση και χωρίς να απομακρυνθεί η τρόικα, είπε, δεν μπορεί να υπάρξει λύση υπέρ των εργαζομένων. Προειδοποίησε δε ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδια ώστε οι μισθοί στα δημόσια ΜΜΕ να πέσουν όχι απλώς στο επίπεδο της ΕΡΤ, αλλά στο επίπεδο του βασικού μισθού. Θα χρειαστεί, συμπλήρωσε, διαρκής αγώνας από την πλευρά των εργαζομένων, ώστε να αποτραπεί αυτή η προοπτική.  
Ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ είπε ότι στο θέμα της εφεδρείας η αντιμετώπιση είναι πολιτική και το σωστό είναι να μη στείλει κανείς βεβαιώσεις. Διευκρίνισε ότι τα περί μη συνυπολογισμού στη σύνταξη του χρόνου ασφάλισης τον οποίο ο εργαζόμενος τυχόν θα αποκρύψει (ή αγνοεί την ύπαρξή του), είναι αστεία και δεν στέκουν στη νομολογία. Επίσης ο νομικός σύμβουλος διαβεβαίωσε πως όσο χρόνο κι αν εργαστεί κάποιος «παράνομα» (ενώ θα έπρεπε δηλ. να είχε βγει στην εφεδρεία) οι αποδοχές του για αυτό το διάστημα δεν συμψηφίζονται με οτιδήποτε. «Η εργασία, ακόμη, αμείβεται στην Ελλάδα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και παρέθεσε το παράδειγμα του μετανάστη που, ακόμη και αν δεν έχει χαρτιά που να του επιτρέπουν την παραμονή στη χώρα, απέναντι στον εργοδότη που τον έχει απασχολήσει, δικαιούται πλήρεις αποδοχές. 

Όσον αφορά τα «χαρτιά εφεδρείας», με απόφασή τους οι συνάδελφοι/ισσες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητούν από την ΕΣΗΕΑ να επαναβεβαιώσει την προηγούμενη οδηγία της προς τα μέλη της ώστε να μη χορηγηθεί στη διεύθυνση του πρακτορείου καμία βεβαίωση (πράγμα έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο) ή να προτείνει άλλο τρόπο αντιμετώπισης.
Επίσης οι συνάδελφοι ζητούν από τις ενώσεις να μπουν μπροστά και να συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υπουργό από τον οποίο ζητούμε να εξασφαλιστούν τουλάχιστον οι σημερινές αποδοχές μας -και η ανάλογη επιχορήγηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ- αλλά και να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση πως δεν θα υπάρξει ιδιωτικός διεμβολισμός του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου