Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ενημέρωση από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 7/2

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 7/2, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάδειξης νέου εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη διαδικασία παραβρέθηκε ο γγ της ΠΟΕΣΥ, Δ. Κουμπιάς, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι εκλογές (ελέω ΔΕΚΟποίησης). Ο κ. Κουμπιάς και ο νομικός σύμβουλος εξήγησαν τη διαδικασία, δηλ. την ακριβή ημερομηνία των εκλογών (14 Φλεβάρη μόνον), τον ορισμό εφορευτικής επιτροπής εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ, όπως ορίζει ο νόμος, και την αίτηση για παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στη φάση της ψηφοφορίας. Επίσης ο νομικός σύμβουλος ανέφερε πως επικουρικά οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ μπορούν να εκλέξουν κι άλλα μέλη (αναπληρωματικά) της εφορευτικής. Ο νομικός σύμβουλος εξήγησε επίσης ότι για τυπικούς λόγους δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι επιστολικές ψήφοι (δηλ. αυτές των ανταποκριτών).Τέλος, ο απερχόμενος εκπρόσωπος Μ. Ψύλος έκανε σύντομο απολογισμό πεπραγμένων και έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, θεωρώντας, όπως είπε, ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη μάχη στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Διευκρινίζεται ότι τυχόν άλλες υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλονται στους δύο εκπροσώπους (ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ) οι οποίοι θα τις μεταφέρουν στην ΠΟΕΣΥ. Τα αναπληρωματικά μέλη της εφορευτικής που προτάθηκαν και έγιναν αποδεκτά από τη συνέλευση είναι οι: Γκέλυ Παχούλα, Στέλλα Αλεβιζοπούλου, Διονύσης Πομώνης και Αλίκη Σκουντριδάκη.

Στα πιο ουσιαστικά ζητήματα: Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο το οποίο ήλθε εις γνώσιν των εκπροσώπων και το οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Θέμα: Παροχή στοιχείων σχετικά με το νομικό πλαίσιο των πρακτορείων ειδήσεων. Όπως είναι γνωστό με το Ν3919/2011 νομοθετήθηκε η απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων και συγκεκριμένα καταργήθηκαν οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και την άσκηση των επαγγελμάτων όπως και η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκησή τους.
Στο πεδίο των Πρακτορείων Ειδήσεων, στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης σχετικού νομοθετικού πλαισίου που να καθορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυσή τους από ιδιώτες, δεδομένου ότι προβλέπεται μόνον η λειτουργία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΠΔ 191/2008) του οποίου το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει στο Δημόσιο. Ωστόσο η Υπηρεσία μας προτίθεται να επεξεργαστεί τη δυνατότητα θέσπισης μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας προϋποθέσεων στη λειτουργία ιδιωτικών Πρακτορείων Ειδήσεων, σύμφωνα πάντοτε με τα προβλεπόμενα στο Ν3919/2011 προκειμένου να διαφυλαχθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, το συντομότερο δυνατό, για τα ισχύοντα στη χώρα της αρμοδιότητάς σας σχετικά με την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Πρακτορείων Ειδήσεων από ιδιώτες και συγκεκριμένα για τα κάτωθι ζητήματα:
- Αριθμός λειτουργούντων πρακτορείων
- Αδειοδότηση (εάν προβλέπεται)
- Απαιτούμενα δικαιολογητικά
- Ιδιοκτησιακό καθεστώς του πρακτορείου (νομική μορφή)
- Απασχόληση δημοσιογράφων και εργασιακό-ασφαλιστικό καθεστώς αυτών
- Δίκτυο ανταποκριτών
- Κρατικές επιδοτήσεις (μορφές)
- Πρόσβαση των χρηστών δωρεάν ή αντί συνδρομής
Κρίνεται σκόπιμο η ενημέρωση να συνοδεύεται από την αποστολή στοιχείων σχετικά με τη νομοθεσία, αποφάσεις, κανονισμούς κ.λπ. στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Είναι προφανές το μέτωπο που ανοίγει, αλλά αυτό θα αποτελέσει θέμα επόμενης συνέλευσής μας. Τέλος, οι εργαζομενοι ενημερώθηκαν για την πρόοδο της υπόθεσης της μήνυσης που έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι για το θέμα των γνωστών e-mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου