Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι εργοδότες κλείνουν τον καθημερινό «Αγγελιοφόρο»: Τα επίχειρα των «λογικών θυσιών»


          
   

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ώρες από την απόφαση για μη απεργία του κλάδου και τα όργανα ήχησαν στη Θεσσαλονίκη. Αυτά στα οποία συμφώνησαν οι Μπόμπολας-Ψυχάρης-Μπακατσέλος τα «ξέχασαν» εν μία νυκτί και αποφάσισαν να κλείσουν τον καθημερινό «Αγγελιοφόρο». Η παρακάτω ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ καταδεικνύει πόσο ολέθριες είναι οι αυταπάτες περί «διαπραγματεύσεων» και «λογικών θυσιών» εκ μέρους των εργαζομένων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η αναστολή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας Αγγελιοφόρος αποτελεί σημαντική απώλεια για την Ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα. Από το 1996 η συγκεκριμένη εφημερίδα αποτελεί σημείο αναφοράς στην τοπική κοινωνία, τις ανάγκες της οποίας για αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση υπηρέτησε με συνέπεια.
Το δημοσιογραφικό δυναμικό της εφημερίδας, παρά την τεράστια μείωσή του τα τελευταία χρόνια (30 συντάκτες διαθέτει πλέον ο Αγγελιοφόρος για το έργο που πριν από ένα χρόνο μοιράζονταν 70) πάσχισε να κρατήσει όσο γίνεται υψηλότερα τον πήχη στην ποιότητα της εργασίας του. Όλοι οι δημοσιογράφοι του Αγγελιοφόρου, σε κάθε χρονική στιγμή της εκδοτικής πορείας του φύλλου, δούλεψαν με οδηγό τις προδιαγραφές αξιοπιστίας που οι ίδιοι είχαν καθιερώσει για την εφημερίδα.
Οι ίδιοι εργαζόμενοι, ο καθένας ατομικά, αλλά και συλλογικά διά της ΕΣΗΕΜ-Θ, σεβόμενοι ακριβώς την ανταπόκριση του έργου τους με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για ενημέρωση, προσπάθησαν με τον ειλικρινέστερο τρόπο να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων που η εργοδοσία επικαλούνταν. Στην προσπάθειά τους αυτή αποδέχτηκαν μέτρα που καμία σχέση δεν είχαν με συνδικαλιστικά στερεότυπα, συναίνεσαν να μειωθούν οι αμοιβές τους δραστικά, επεξεργάστηκαν λύσεις και προτάσεις που προέβλεπαν ακόμη πιο εντατική εργασία.
Ακόμη και την έσχατη στιγμή, αντιμέτωποι με πρωτοφανές εκδικητικό σχέδιο της εργοδοσίας, που προβλέπει απολύσεις σε συνδυασμό με διαθεσιμότητα, οι δημοσιογράφοι και η ΕΣΗΕΜ-Θ επιμένουν σε πρόταση που θα περιόριζε ακόμη περισσότερο το μισθοδοτικό κόστος, ζητώντας το αυτονόητο: να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Η πεισματική άρνηση της εργοδοσίας να συζητήσει την πρόταση αυτή  δείχνει ξεκάθαρα τις γνήσιες προθέσεις της: ο μόνος λόγος που επιδίωκε μειώσεις αμοιβών ήταν για να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις απολύσεις τους. Αυτές ακριβώς τις προθέσεις επιχειρεί ο εκδότης Αλέξανδρος Μπακατσέλος να κρύψει πίσω από σειρά αναληθών ισχυρισμών, σε επιστολή του προς τους αναγνώστες, δημοσιευμένη στο τελευταίο ημερήσιο φύλλο του Αγγελιοφόρου.
Είναι βολικό να ισχυρίζεται ο εκδότης ότι οι εργαζόμενοι και η ΕΣΗΕΜ-Θ ευθύνονται για την ολέθρια αδιαλλαξία που ο ίδιος επέλεξε ως στάση, ότι τα θύματα της εκδικητικής του συμπεριφοράς είναι θύτες. Ωστόσο να είναι βέβαιος ότι το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται θεωρεί αξιόπιστη την ενημέρωση που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας και όχι ο ίδιος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί για μιαν ακόμη φορά την εργοδοσία να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή της, που στερεί την κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας από μια εφημερίδα η οποία επί 16 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς στην τοπική ενημέρωση, και κηρύσσει εικοσιτετράωρη απεργία στον Αγγελιοφόρο αύριο, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (από τις 10 π.μ.) διεκδικώντας:
·        Να συνεχιστεί η καθημερινή έκδοση του «Αγγελιοφόρου» και να προστατευθούν οι προδιαγραφές αξιοπιστίας που αντιστοιχούν στην εφημερίδα.
·         Να επανέλθουν οι απολυμένοι δημοσιογράφοι στις θέσεις τους.
·         Να ανακληθούν οι προειδοποιήσεις απολύσεων που κοινοποίησε ή ετοιμάζεται να κοινοποιήσει η εργοδοσία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου