Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση από συνεδρίαση Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ στις 20/3

Στις 20/3 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με καλή συμμετοχή. Στη συνεδρίαση διαβάστηκε μια συνθετική πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ που κάνει λόγο για αγώνα διαρκείας το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στα επίπεδα του 2009 και να διαφυλαχτούν τα αποθεματικά των ταμείων. Οι περισσότεροι ομιλητές αναγνώρισαν τη σημασία της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της προθεσμίας μέχρι τις 15 Μαΐου, δηλ. αποδέχθηκαν τον επείγοντα χαρακτήρα των πιθανών κινητοποιήσεων. Εξάλλου ο ταμίας της Ένωσης δήλωσε πως υπάρχει ικανοποιητικό διαθέσιμο ποσό που μπορεί να στηρίξει μακροχρόνια κινητοποίηση και συνακόλουθα και το απεργιακό έντυπο που πρέπει να περιβάλλει την πιθανή απεργία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκε πρόταση ορισμένων μελών του Μικτού για τελεσίγραφο προς τους εργοδότες με το οποίο η Ένωση θα ζητάει εξασφάλιση των αποδοχών έως 1.400 ευρώ και θα αποδέχεται μειώσεις της τάξης του 15% για το μέρος του μισθού από τα 1.401 και πάνω. Η πρόταση περιλάμβανε τον όρο για απεργία διαρκείας σε όσους εργοδότες δεν υπογράφουν. Ωστόσο, μέλη του Μικτού και του ΔΣ επισήμαναν τις αδυναμίες ή τα άτοπα της πρότασης με κύρια σημεία τα εξής:
1) Πολλά μαγαζιά όπως η «Καθημερινή» τηρούν τη συλλογική σύμβαση του 2009 (με δώρα κ.λπ.). Γιατί να πούμε στους συναδέλφους εκεί να δεχτούν μειώσεις που δεν έχει κάνει ο εργοδότης τους.
2) Ο Μπόμπολας έχει αφήσει ανέγγιχτους τους μισθούς έως 1.500 ευρώ. Εμείς γιατί να κατέβουμε στα 1.400
3) Οι απεργοί του Alter λένε ότι για να επιστρέψουν στη δουλειά τους θέλουν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων κι όχι παράταση 4 μηνών όπως προβλέπει η εν λόγω πρόταση.
4) Η ΕΙΕΑ δεν εκπροσωπεί ολόκληρο τον κλάδο και μάλιστα δεν εκπροσωπεί μεγάλα μαγαζιά. Έτσι υπάρχει αδυναμία συμφωνίας με αυτά τα μαγαζιά. Αλλά, ακόμη κι αν ήθελε η ΕΣΗΕΑ να υπογράψει κλαδική σύμβαση με όποιον «καλό» εργοδότη δεχθεί όλα τα σημεία του τελεσιγράφου, νομικά δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά μέλη της (είναι μέλη άλλων ενώσεων).
5) Δεν θα δεχθούν πολλοί συνάδελφοι να πάνε σε απεργία διαρκείας αν η σημαία της γράφει «μειώσεις».

Αναμένεται νέα συνεδρίαση του Διασωματειακού και νέα απόφαση του ΔΣ της Ένωσης για κινητοποίηση πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου