Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση από συνεδρίαση Μικτού στις 7/3

Στις 5/3 πραγματοποιήθηκε ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αντικείμενο τις εξελίξεις στα δημόσια ΜΜΕ, στην οποία παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΕΡΤ, ΑΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα, Γραμματεία. Οι εκπρόσωποι εξέθεσαν τα προβλήματα των χώρων τους (για το ΑΠΕ κυρίως τα μισθολογικά και η εφεδρεία).
Στις 7/3 πραγματοποιηθήκε Μικτό Συμβούλιο. Σε αυτό ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης κατέθεσε την εξής ανοικτή επιστολή:

Η καταστροφή της χώρας, της κοινωνίας και του κλάδου της Ενημέρωσης συνεχίζεται, όπως τη ζείτε καθημερινά στη δουλειά σας (όσοι έχετε ακόμα), στη γειτονιά σας, στα σπίτια σας κ.ο.κ . Η προεκλογική περίοδος που έχει ξεκινήσει, για ευνόητους ψηφοθηρικούς λόγους, απλώς θα… καθυστερήσει για μερικές βδομάδες  την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου 2 κι έπειτα –αν οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις επικρατήσουν, με τη βοήθεια βεβαίως των κυρίαρχων ΜΜΕ– το πρόγραμμα φτώχειας και αυταρχισμού της τρόικας προς όφελος των δανειστών και των ντόπιων αφεντικών θα ολοκληρωθεί – μέχρι να έρθει το επόμενο πρόγραμμα λιτότητας για να μας… διασώσει.
Σ’ αυτή την πρωτοφανή συνθήκη κατά την οποία, τώρα που μιλάμε, λεηλατούνται τα ασφαλιστικά μας Ταμεία και αύριο το «αγγελιόσημο», τώρα που η ανεργία φουντώνει και τα μεροκάματα πέφτουν ραγδαία  -όσων «τυχερών» εξακολουθούν να πληρώνονται- ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζουμε στην κανιβαλική κατάσταση «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου. Δηλαδή, μετά το σοκ, την οργή, και την κινητοποίηση που δεν έφερε αποτέλεσμα και ελπίδα, έρχεται η ματαίωση και ο ατομικισμός.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ξόδεψε πολλές δεκάδες ώρες για να δώσει απαντήσεις στον προαναγγελθέντα θάνατο του κλάδου. Από την αρχή του 2012, λόγου χάρη, το Δ.Σ. της Ενωσης συνεδρίασε 18 φορές. Μπορείτε να κάνετε τον πολλαπλασιασμό. Όσο και όπου εσείς λειτουργούσατε δημιουργικά και συλλογικά, όσο επεξεργαζόσασταν ιδέες και διαμορφώνατε αιτήματα, όσο εσείς στις συνελεύσεις σας μας δείχνατε δρόμους κοινής δράσης και με τα άλλα σωματεία, τόσο τα μέλη του Δ.Σ μπορούσαμε να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στο ρόλο μας. Το τι ειπώθηκε και ποιες αποφάσεις υπήρξαν, αν υπήρξαν, στο συμβούλιο, μπορείτε να τις αναζητήσετε. Αλλωστε, πάντοτε η άποψή μου ήταν ότι σε ένα σωματείο και μάλιστα δημοσιογράφων η «δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» και οι διαδικασίες πρέπει να είναι ανοιχτές προς όλους.
Το μόνο συνεπώς που σήμερα μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα κάνω τη χάρη σε κανένα να συμβιβαστώ στη ρουτίνα ενός υποκριτικού «ρεαλισμού». Δεν πρόκειται για κανένα λόγο να παραιτηθώ από τη διαρκή προσπάθεια για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της ΕΣΗΕΑ με στόχο την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων ως εργαζομένων και ως ελεύθερων πνευματικών ανθρώπων –πάντοτε στο όνομα του κοινωνικού μας ρόλου και της ευθύνης μας. Πάντοτε με αναφορά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Στη συνέχεια εξέθεσε τις απόψεις της η Ν. Νταουντάκη (μόνον άλλα δύο μέλη του ΔΣ ήταν παρόντα) και έγινε ενημέρωση για τη ληστεία που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μέσω του «κουρέματος» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (στα οποία η κυβέρνηση δεν δίνει καν κάποια εμπράγματη εγγύηση όπως κάνει με τις τράπεζες, παρότι τα ταμεία είχαν τοποθετήσει αυτά τα αποθεματικά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κρατικά ομόλογα).

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τη λαίλαπα που συμβαίνει σε ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ, ενώ κατατέθηκαν δύο προτάσεις: α) Για έλεγχο εκ μέρους των εκπροσώπων των όσων υποστηρίζουν τα μέλη του ΔΣ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων (στο πλαίσιο αυτό πολλοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη διαρκή απουσία ενός συγκεκριμένου μέλους μίας παράταξης από τις συνεδριάσεις του ΔΣ). β) Για πρόταση προς τους ιδιοκτήτες με την οποία η ΕΣΗΕΑ θα αποδέχεται ρεαλιστικές μειώσεις προκειμένου να υπάρξει συλλογική σύμβαση.
Σε σχέση με τα δύο θέματα ο εκπρόσωπος από το ΑΠΕ υποστήριξε ότι θα πρέπει το Μικτό να ζητήσει να παραχωρούνται σε όποιο μέλος του το ζητήσει, τα πρόχειρα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων των ΔΣ ώστε να μπορεί εύκολα να διακριβωθεί τι υποστηρίζουν οι παρατάξεις. Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση διατύπωσε τη διαφωνία του πρώτον γιατί χωρίς αγώνα δεν υποχρεώνει κανείς τους εργοδότες πλέον να έρθουν σε διαπραγμάτευση, δεύτερον γιατί ποτέ δεν πας σε διαπραγμάτευση με πρόταση μείωσης από την πλευρά σου (είναι άλλο πράγμα τι τελικά θα πετύχεις) και τρίτον γιατί ήδη το κράτος μειώνει δραματικά τις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων -μέσω κατάργησης οικογενειακών επιδομάτων, μείωσης αφορολόγητου και έκτακτων εισφορών. Ο εκπρόσωπος από το ΑΠΕ όπως και πολλά άλλα μέλη του Μικτού διατύπωσαν την άποψη πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την -πιθανή- προεκλογική περίοδο και να πάμε σε σοβαρές κινητοποιήσεις όλου του κλάδου με βασικά αιτήματα τη συλλογική σύμβαση και τη διάσωση των αποθεματικών των Ταμείων -και συνακόλουθα των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου