Μιχάλη Ψύλου στη ΓΣ
Συνάδελφοι,
Το ΑΜΠΕ βρίσκεται σήμερα στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του σε κατάσταση  διάλυσης. Ουσιαστικά δεν διοικείται, τίποτα δεν λειτουργεί προγραμματισμένα αλλά όλα γίνονται από κεκτημένη ταχύτητα και από την αγάπη των εργαζομένων για το πρακτορείο.
Σαν να μην έφταναν  οι πιέσεις της τρόικας για νέες περικοπές μισθών, εφεδρεία και απολύσεις στο Δημοσιο (άραγε γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι το ΑΜΠΕ θα ξεφύγει από τη λαίλαπα;). Οι 270 εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι ο κ. Ματσικας -ο απερχόμενος ΓΔ- αρνείται να υποβάλει την παραίτησή του. Ζητώντας αποζημίωση για να παραιτηθεί –περίπου ένα χιλιάρικο δηλαδή από κάθε εργαζόμενο του ΑΠΕ. Την ώρα που όλοι ξερουμε ότι όλοι οι προηγούμενοι διευθυντές ήταν διορισμένοι για πολιτικούς λόγους και όχι φυσικά γιατί ήταν απλά καλοί δημοσιογράφοι (και οι οποίοι υπέβαλαν αυτοβούλως τις παραιτήσεις τους κατά την αλλαγή της κυβέρνησης).
 Επιπροσθέτως, ο κ. Μάτσικας διορίστηκε πριν από 26 μήνες από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με στόχο να διαλύσει το ΑΜΠΕ. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι επί των ημερών του το πρακτορειο έζησε τη χειρότερη κριση με τα κατάπτυστα ανώνυμα e-mails την ώρα που η κυβέρνηση ΓΑΠ έριχνε το ΑΜΠΕ στον καιάδα των ΔΕΚΟ. Η παραπλάνηση ήταν άμεση. Αντί να αγωνιζόμαστε ως μια γροθιά για να μην ενταχθούμε στις ΔΕΚΟ, εμείς ψάχναμε να βρούμε ποιο άθλιο κέντρο και ποια εξίσου άθλια ανθρωπάκια ετοίμαζαν το σχεδιο με τα mails. Ευτυχώς η δικαιοσύνη έχει κάνει το έργο της και αναμένουμε πολύ σύντομα το πόρισμα.
Συναδελφοι, η αντίστασή μας, οι αγώνες μας, και κυριως η ενότητα των υπόλοιπων εργαζομένων καθυστέρησε και τελικά απέτρεψε την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης ΓΑΠ και του διορισμένου εκπροσώπου της. Τους πρόλαβε η αλλαγή του συσχετισμού  των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή και την κοινωνία.
 Η βούλησή μας είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί από το ΑΜΠΕ ο κ. Μάτσικας.
Γατί μπορεί να σώσαμε το πρακτορείο με τους αγώνες, την πάλη και τις θυσίες μας, αλλά  δεν μπορείς να πηγαίνεις σε νέα μάχη με επικεφαλής ανθρώπους που ήρθαν ως «αλεξιπτωτιστές» με άγνωστα και ενδεχομένως κακόβουλα σχέδια.
                
Η θέση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη:
 Τασσόμαστε υπερ της αμεσης απομάκρυνσης του κ. Μάτσικα από το ΑΜΠΕ. Το τι θα κανει με την κυβέρνηση είναι δικός του λογαριασμός (καθώς μαθαίνουμε ότι ζητάει να παραμείνει ως ειδικός σύμβουλος στη θέση  του μακαρίτη Ανδρέα Χριστοδουλίδη). Οι εργαζόμενοι στο ΑΜΠΕ θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να πάψει το εθνικό πρακτορείο της χώρας να είναι ΔΕΚΟ. Η ενημέρωση δεν μπορεί να ΔΕΚΟποιείται.
Να μην γίνουν άλλες περικοπές στους μισθούς που ήδη έχουν μειωθεί κατά 35% μεσοσταθμικά και που με βάση την απόφαση της Βουλής για τα δημόσια ΜΜΕ δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω. Κάθε προσπαθεια εφαρμογής ενιαίου μισθολογίου στο ΑΜΠΕ θα μας βρει αντίθετους, καθώς θα είναι και παράνομη.
Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας, που θα τινάξει στον αέρα το πρακτορείο, καθώς θα απομακρυνθούν άξια και σημαντικά στελέχη.
 Θα συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους δημοσιογράφους και τις συνδικαλιστικές μας ενώσεις, καθώς και όλους τους εργαζομένους της χώρας ενάντια στα βάρβαρα μέτρα λιτότητας.