Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΕΣΗΕΑ: Η κυβέρνηση επιχειρεί την κατάργηση δικαιωμάτων που ισχύουν 30 χρόνια-Συνέλευση στο ΑΜΠΕ στις 28/12

Νέα συνέλευση στις 13.30 -και στάση εργασίας 13.30-15.30- θα πραγματοποιηθεί στο ΑΠΕ την Παρασκευή στις 28/12, με τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ. 

Ενημερωτικά:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 27/12, η τρίτη συνάντηση ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και άλλων ενώσεων και εκπροσώπων των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ, και του Σ. Κεδίκογλου. Η πλευρά του υπουργείου επέμεινε στις περικοπές θεωρώντας ότι η όποια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνον πάνω στη βάση της λίστας που έχει αποστείλει στην ΕΣΗΕΑ με μόνη ρητή βελτίωση το επίδομα θέσης ευθύνης ή το επίδομα αρχισυντάκτη, το οποίο ορίζεται σε 270-300 ευρώ μικτά. Επίσης φάνηκε να δέχεται μια θετική διαφοροποίηση των εσωτερικών συντακτών με ποσοτική βελτίωση κατά 50 ευρώ μικτά σε κάθε κλιμάκιο.  Όμως ακόμη κι αυτό τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής από το «κακό» υπουργείο των Οικονομικών. Υπό την ίδια αίρεση τελεί και το αίτημα για ένα σύστημα επιδομάτων πολυετίας στον ίδιο εργοδότη (5 διετίες με 2% επίδομα ανά διετία). Πρακτικά, αν αυτά γίνουν αποδεκτά, περιορίζουν κατά 11% τις απώλειες των προηγούμενων παραδειγμάτων.
Μια πρώτη συζήτηση-ενημέρωση των συναδέλφων/ισσών έγινε ήδη σήμερα, όπου η γενική αίσθηση ήταν πως πρέπει να υπάρξει ΚΥΑ, αλλά όπου πολλοί συνάδελφοι εξέφρασαν την άποψη ότι «φτάνει πια με την αποδοχή της κουλτούρας των μειώσεων». Ωστόσο η ΕΣΗΕΑ έκρινε ότι θα χρειαστεί δική της παρουσία εξ ου και η ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει, επιχειρεί με τον τρόπο αυτό την κατάργηση της ελευθερίας καθορισμού των αποδοχών με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Επιχειρεί την ανατροπή του μισθολογικού καθεστώτος και την κατάργηση δικαιωμάτων, που έχουν αποκτηθεί με αγώνες και ισχύουν για περισσότερο από 30 χρόνια».


Η ανακοίνωση:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας αύριο, Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00, των δημοσιογράφων, που εργάζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις 13.30 έως τις 15.30 και των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην ΕΡΤ από τις 16.00 έως τις 18.00. Επίσης, για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «ΡΑΔΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», «ΚΑΝΑΛΙ 1» και «ΑΘΗΝΑ 9,84», τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012 από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00.
Κατά το χρόνο των στάσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας. Ειδικά δε για τους δημοσιογράφους των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών «ΡΑΔΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», «ΚΑΝΑΛΙ 1» και «ΑΘΗΝΑ 9,84», η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο εργασίας του «ΑΘΗΝΑ 9,84».
Στις συνελεύσεις θα συζητηθούν τα θέματα, που προκύπτουν από την επιμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα δημοτικά ραδιόφωνα και στις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και γενικά στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη μειωμένες αποδοχές τους.
Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει, επιχειρεί με τον τρόπο αυτό την κατάργηση της ελευθερίας καθορισμού των αποδοχών με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Επιχειρεί την ανατροπή του μισθολογικού καθεστώτος και την κατάργηση δικαιωμάτων, που έχουν αποκτηθεί με αγώνες και ισχύουν για περισσότερο από 30 χρόνια.
Για να αντιταχθούμε στην ισοπεδωτική αυτή πολιτική και τακτική της Κυβέρνησης και να συζητήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισής της θα πρέπει να μη λείψει κανείς από τις Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα είναι η δύναμή μας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου