Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Έφυγε» ο Θανάσης Αντωνόπουλος


Έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο συνάδελφος και επί σειρά ετών  αρχισυντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Θανάσης Αντωνόπουλος.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, στις 16.00, από το κοιμητήριο Βύρωνα. 

Ο Θανάσης Αντωνόπουλος του Ανδρέα, γεννήθηκε το 1942 στους Λαπαναγούς Καλαβρύτων Αχαΐας. 
Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Η δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από τις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ» και «ΑΘΗΝΑΪΚΗ». Από το 1975 έως το 2000 εργάστηκε στις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», ως πολιτικός, κοινοβουλευτικός συντάκτης και αρθρογράφος. 
Ο εκλιπών εργάστηκε και στη Θεσσαλονίκη, στις εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» και εσχάτως κρατούσε τη στήλη «Συναξαριστής (Δαμωνίδης)» στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». 


Επί 20ετία διετέλεσε αρχισυντάκτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ και με εισήγησή του δημιουργήθηκε στο Πρακτορείο η ιστοσελίδα Πολιτισμού, της οποίας ανέλαβε τον σχεδιασμό και καθόρισε τους στόχους, με στόχο να ανοίξει στον κόσμο ένα παράθυρο για τον ελληνικό πολιτισμό. Ειδικότερα, έγινε προσπάθεια να ανθολογηθεί το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής Γραμματείας (Όμηρος-Σήμερα), ώστε οι απανταχού της γης Έλληνες και ελληνιστές, καθώς και οι φοιτητές που σπουδάζουν τον ελληνικό πολιτισμό σε 350 και πλέον πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, να έχουν τη δυνατότητα μιας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε όλο το εύρος του ελληνικού πολιτισμού. 
Ήταν ιστορικός ερευνητής, θέτοντας την προσωπική του σφραγίδα σε σπουδαία κείμενα με αντικειμενική καταγραφή και υπεύθυνο σχολιασμό ιστορικών ντοκουμέντων, 
* στην έκδοση «Ημέρες Τύπου» της ΠΟΕΣΥ, που κυκλοφόρησε το 2007 παρουσιάζοντας τη μακρά πορεία των διακοσίων και πλέον ετών του ελληνικού Τύπου και 
* στην εβδομαδιαία ειδική έκδοση «Απομνημονεύματα των αγωνιστών του ΄21» της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που τα τεύχη της συνθέτουν ήδη δύο τόμους μοναδικών κειμένων, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των πραγματικών ιστορικών γεγονότων της επανάστασης του ’21. 
Ο Θανάσης Αντωνόπουλος, από τα επιφανή μέλη της ελληνικής δημοσιογραφίας, διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτιση, την επαγγελματική του αρτιότητα και το άτεγκτο ήθος του. Άφησε σε όλους όσοι τον γνώρισαν, δημοκρατικές, πολιτικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου