Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Σύγκριση ΚΥΑ και ενιαίου από συναδέλφους του ΑΜΠΕ

Λάβαμε από συναδέλφους του ΑΜΠΕ στην Αθήνα (τα στοιχεία τους στη διάθεση του blog), ένα κείμενο που υποστηρίζει ότι η ΚΥΑ δεν βελτιώνει πραγματικά τους μισθούς μας σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο, ή καλύτερα όπως είχε προτείνει την ένταξή μας σε αυτό ο Βενιζέλος ως υπουργός. Αν τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Ίντερνετ είναι σωστά, τότε πράγματι η ΚΥΑ κινείται με άξονα την πρόταση Βενιζέλου. Τα παραδείγματα αφορούν συναδέλφους με παιδιά ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα αφού, για όσους δεν έχουν παιδιά, αρκεί να αφαιρέσουν 70 ευρώ και από τις δύο πλευρές (ενιαίο και ΚΥΑ) προκειμένου να κάνουν τη σύγκριση. Επίσης το μπόνους του επιπλέον κλιμακίου για τους εσωτερικούς συντάκτες δεν αλλάζει το αποτέλεσμα: και στα 10 και στα 15 και στα 30 χρόνια οι μισθοί της ΚΥΑ είναι κατώτεροι της πρότασης Βενιζέλου. Τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα (με εξαίρεση τη 15ετία) μόνον για τους πτυχιούχους. Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, με την αίρεση ότι είναι σωστά τα αρχικά στοιχεία από το ενιαίο μισθολόγιο. Το κείμενο έχει ως εξής:




ΚΙ ΟΜΩΣ, Η ΚΥΑ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ!


Τον Δεκέμβριο του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Βενιζέλος, είχε προτρέψει τους δημοσιογράφους των Δημόσιων ΜΜΕ να δεχθούν το σχέδιο που εκπόνησε για τη μισθοδοσία τους, λέγοντας «παρ΄τε το, είναι το καλύτερο που θα βρείτε». Το σχέδιο αυτό κατέτασσε τους δημοσιογράφους στο Ενιαίο Μισθολόγιο, με την «ευνοϊκή» ρύθμιση την ένταξή τους στο υψηλότερο Μ.Κ. (μισθολογικό κλιμάκιο)  του βαθμού τους.

Δώσαμε αγώνα για να «εξαιρεθούμε» από το Ενιαίο Μισθολόγιο και ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα η Π.Ν.Π. που προσδιόριζε πως οι μισθοί μας θα ορίζονται με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση, κατόπιν διαβούλευσης. Τότε κάποιοι πανηγύρισαν την επιτυχία. Σήμερα, οι αριθμοί δείχνουν ότι μας ενέταξαν σε μισθολογικό καθεστώς ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ του ενιαίου μισθολογίου. Συνεπώς, δεν ευσταθεί η δικαιολογία «ας δέσουμε την ΚΥΑ που είναι ευνοϊκή και διαπραγματευόμαστε στο μέλλον για κάτι καλύτερο». Ο κίνδυνος να ψηφιστεί νέος νόμος (που να ακυρώνει την Π.Ν.Π. του Δεκεμβρίου 2011) για να μας εντάξουν στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν είναι ρεαλιστικός αφού οι μισθοί που ήδη προβλέπονται είναι οι ίδιοι και χειρότεροι από το ενιαίο. Ουσιαστικά, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, δεν χάνουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ σε σχέση με την ΚΥΑ.
Παράλληλα, η ΚΥΑ προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι για εργασία τις Κυριακές εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4024/2011, που κοστολογεί στα 7,5 ευρώ την υπερωρία. Αυτό σημαίνει 45 ευρώ μικτά για εξάωρη κυριακάτικη εργασία (το παράδειγμα αφορά εργαζόμενο με 15ετή προϋπηρεσία). Τέλος, λοιπόν, η δημοσιογραφία όπως την ξέραμε ως επάγγελμα 24 ωρών την ημέρα, 7 ημερών την εβδομάδα.
Ποίοι και γιατί εξακολουθούν να μας προτρέπουν να δεχθούμε την ΚΥΑ χαρακτηρίζοντάς τη «πολύ καλύτερη από το Ενιαίο Μισθολόγιο»; Ποιοι μας βάζουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο αφού η κυβέρνηση με πλάγιο τρόπο κατάφερε –ουσιαστικά- να μας εντάξει στο Ενιαίο Μισθολόγιο; Εκτός βέβαια κι αν αναφέρονται σε συναδέλφους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (σ.σ. που δεν έχουν καν απολυτήριο Λυκείου). Εκεί, ναι. Η ΚΥΑ συμφέρει!

Αναλυτικά παραδείγματα, δείχνουν ότι οι αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου για απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που βρίσκονται στο υψηλότερο κλιμάκιο του βαθμού τους (όπως είχε προτείνει ο Βενιζέλος), είναι  αντίστοιχες η υψηλότερες από αυτές που προβλέπονται από την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους.
(με πηγές την ιστοσελίδα http://www.xrisima.eu/misth.php για τον υπολογισμό του ενιαίου μισθολογίου και την ΚΥΑ του Κεδίκογλου που διέρρευσε στα ΜΜΕ).


ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ                                ΚΥΑ (μικτά)                           ΔΙΑΦΟΡΑ (μικτά)
10 χρόνια         - 2 παιδιά
1536 μικτά – 1074 καθαρά                 1430 (+140 πτυχίο)     -101 ευρώ (+34 για πτυχιούχους)
     
15 χρόνια - 2 παιδιά
1789 μικτά – 1224 καθαρά                 1591 (+140 πτυχίο)     -198 ευρώ (-58 για πτυχιούχους)

20 χρόνια - 2 παιδιά
1789 μικτά – 1231 καθαρά                 1906 (+140 πτυχιο)     +117 ευρώ (+257 για πτυχιούχους)

30 χρόνια - 2 παιδιά
2394 μικτά – 1563 καθαρά                 2259 (+140 πτυχιο)     -135 ευρώ (+5 για πτυχιούχους)


Παράδειγμα 1: Δημοσιογράφος χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΪ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας και δύο παιδιά θα έχει με βάση την ΚΥΑ 1.591 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, ενώ στο Ενιαίο Μισθολόγιο στην ανώτατη βαθμίδα του Κλιμακίου του, θα είχε 1.789 ευρώ! Ακόμα και αν αποκτήσει πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης, πάλι θα υστερεί έναντι του υπαλλήλου του Στενού Δημόσιου Τομέα.
Παράδειγμα 2: Ο ίδιος δημοσιογράφος, στα 20 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει περισσότερα χρήματα με βάση την ΚΥΑ (1906 ευρώ) παρά με βάση το Ενιαίο (1.789 ευρώ).

Παράδειγμα 3: Στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας, οι όροι αντιστρέφονται ξανά, καθώς ο υπάλληλος που αμείβεται με ενιαίο μισθολόγιο παίρνει περισσότερα (2.394 ευρώ) από τον Δημοσιογράφο που αμείβεται με ΚΥΑ (2.259 ευρώ).

2 σχόλια:

  1. Εδώ μπορείτε να δείτε την ΣΣΕ που ισχύει

    http://www.espit.gr/wp-content/uploads/sse/sR08_da128.pdf

    και εδώ μπορείτε να δείτε το σχέδιο ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους στα Δημόσια-Δημοσικά ΜΜΕ

    http://www.asyntaxtostypos.org/wp-content/uploads/2013/01/KYAgiadimosiamesa.pdf

    Είτε έτσι είτε αλλιώς οι ΜΙΣΘΟΙ αυτοί είναι ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ για όλους εμάς τους εργαζόμενους.

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΑΝΕΧΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, ΕΝΩ 1.500.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ
    ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ "ΨΕΜΑΤΑ"

    http://et.diavgeia.gov.gr/f/minfin/search/free.php?q=4577%CE%97-5%CE%95%CE%A4

    ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ
    ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή