Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΟΕΣΥ: Να δικαιωθούν οι εργάτες γης της Μανωλάδας

Αθήνα, 22 Απριλίου 2013

Ο πρέσβης του Μπαγκλαντές, Γκολάμ Μοχάμαντ, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της ΠΟΕΣΥ και συναντήθηκε με τους Γιώργο Σαββίδη, πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρη Τρίμη, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και Δημήτρη Κουμπιά γενικό γραμματέα της ΠΟΕΣΥ.
Αναφέρθηκε στις επίκαιρες εξελίξεις στη χώρα του και στην αιματηρή θηριωδία σε βάρος των μεταναστών εργατών γης της φράουλας, με τους επτά σοβαρά τραυματίες, από τους πυροβολισμούς των μπράβων της φυτείας στη Μανωλάδα, εκ των οποίων οι τρεις είναι βαριά και νοσηλεύονται σε δύο νοσοκομεία.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον τρόπο που παρουσίασαν τα γεγονότα οι δημοσιογράφοι από όλα τα ειδησεογραφικά μέσα και την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι ελληνικές αρχές.
Τόνισε επίσης την ευγνωμοσύνη του για τα φιλικά αισθήματα προς τους μετανάστες του Μπαγκλαντές ολόκληρου του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι θεωρεί μεμονωμένο γεγονός τα όσα διαδραματίστηκαν στη Μανωλάδα, αλλά διεκτραγώδησε τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν, κατοικούν και εργάζονται οι μετανάστες. Αποκάλυψε ότι εκατόν πενήντα συλλέκτες της φράουλας σ’ αυτή τη φυτεία, παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες και αδυνατούν πλέον να επιβιώσουν.
Ο πρέσβης που επισκέφθηκε τους συμπατριώτες του στη Μανωλάδα και ιδιαίτερα τους τραυματίες είπε ότι τριάντα δύο από τους τραυματισμένους δεν μπορούν να εργαστούν και θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αν δεν αποζημιωθούν.
Υποστήριξε ότι θα πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευσή όλων των εργατών γης, να ρυθμιστεί το θέμα της πληρωμής τους, με καταβολή των δεδουλευμένων και με καθιέρωση μεροκάματου τουλάχιστον είκοσι πέντε ευρώ, για να μπορούν να ζήσουν τους υπόλοιπους μήνες που δεν θα δουλεύουν στα χωράφια.
Επίσης ζήτησε να σταματήσει η εκμετάλλευση των μεταναστών από τους μπράβους, που καρπούνται μέρος του γλίσχρου μισθού τους και των προμηθειών για τη διατροφή τους, κατακρατώντας μέρος της δαπάνης.
Τέλος, ζήτησε τη συμπαράσταση των συνδικαλιστικών φορέων για την προβολή και ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων τους.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό ολόκληρου του δημοσιογραφικού κόσμου για τα αιματηρά απάνθρωπα γεγονότα της Μανωλάδας και τον διαβεβαίωσαν ότι με αίσθημα αδελφικής και πανανθρώπινης αλληλεγγύης, θα συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους για τη δικαίωση των μεταναστών και ιδιαίτερα των θυμάτων, αξιώνοντας από την κυβέρνηση τη διασφάλιση των όρων ανεμπόδιστης, ελεύθερης και δίκαια αμειβόμενης εργασίας τους, με κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων τους και των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Mε την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου