Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Δήλωση προέδρου ΕΣΗΕΑ για «ενημερωτικό» ταξίδι εταιρίας χρυσού

Δήλωση προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη, σχετικά με «ενημερωτικό» ταξίδι δημοσιογράφων με έξοδα πληρωμένα από την εταιρεία El Dorado Gold:
«Ο Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής της ΕΣΗΕΑ ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του.
Συνεπώς, ο κάθε δημοσιογράφος και η κάθε επιχείρηση ενημέρωσης – δημόσια ή ιδιωτική, έντυπη, ηλεκτρονική ή ψηφιακή – οφείλει να λάβει υπόψη της τις δημοσιογραφικές αρχές αλλά και τις αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ που έχουν υπάρξει σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, κατά τις οποίες εταιρείες, τράπεζες κ.λπ, πλήρωσαν τα έξοδα για πολυτελή ταξίδια σε δημοσιογράφους με πρόσχημα την ενημέρωσή τους και με προφανή στόχο την προώθηση των δημοσίων σχέσεων.
Ούτως ή άλλως, οι πολίτες, ο κάθε ένας από εμάς, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του διαβάζοντας, ακούγοντας τις σχετικές θέσεις Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων, αρκεί βέβαια αυτές να έχουν ταυτότητα, να είναι επώνυμες -δηλαδή και με υπογραφή του δημοσιογράφου- όπως οφείλουν να είναι».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΕΣΥ:
 
Όχι δημοσιογράφοι «χρυσο… δάκτυλοι»

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταγγέλθηκε η “επικοινωνιακή αντεπίθεση” της εταιρείας εξόρυξης χρυσού “Eldorado Gold” την ίδια ώρα που διογκώνεται το κλίμα διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής, αλλά και της Θεσσαλονίκης, για τη δρομολογημένη οικολογική καταστροφή.
Η εταιρεία καλεί πλήθος δημοσιογράφων από ολόκληρη τη χώρα σε επιδοτούμενο, πολυτελέστατο... ταξίδι αναψυχής, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, δεύτερο στις Σκουριές Χαλκιδικής και με τελικό προορισμό τα ορυχεία της Περγάμου στην γειτονική Τουρκία.
Οι δημοσιογράφοι που επελέγησαν από την εταιρεία, σύμφωνα με την πρόσκληση, αφού διαμείνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία θα πραγματοποιήσουν επιτόπιο ρεπορτάζ στα ορυχεία της Χαλκιδικής σε “χώρους που λειτουργούν υποδειγματικά” και θα υποδεικνύονται κατ΄ αποκλειστικότητα από τα στελέχη της Eldorado.
Καταγγέλλουμε την παραπάνω απόπειρα, ουσιαστικά χειραγώγησης των εκπροσώπων του Τύπου και δημιουργίας ενσωματωμένων δημοσιογράφων προς υπηρέτηση της "καλής εικόνας” της εταιρείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητά από τις Ενώσεις-μέλη της να καταδικάσουν την πρακτική της εν λόγω εταιρείας, υπενθυμίζοντας ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει “να μην επιδιώκει και να μην δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του”.
Ας μην αποκτήσει ο κλάδος … “χρυσο-δάκτυλους”.

                       

                            Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου