Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το νέο ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ

Εκδικάζεται την Πέμπτη 16/5 το πρωί η προσφυγή της διοίκησης της ΕΡΤ ενάντια στην ΕΣΗΕΑ. Εμείς παραθέτουμε το ψήφισμα της τελευταίας συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:


Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν με ευρεία πλειοψηφία να στηρίξουν την ειλημμένη απόφαση του Σωματείου για 24ωρη απεργία από 19.00 τις Τετάρτης 15/05 έως τις 19.00 την Πέμπτη 16/05. Η ΕΣΗΕΑ είχε αποστείλει τελεσίγραφο σε κυβέρνηση και Διοίκηση της ΕΡΤ, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στηρίζουν με την απόφαση τους αυτή, έμπρακτα, την ΕΣΗΕΑ μετά και από ανακριβείς και προσβλητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο από στέλεχος της ΕΡΤ όσο και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και μάλιστα από τη συχνότητα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Η Συνέλευση ζητεί από την ΕΣΗΕΑ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να ελεγχθούν πειθαρχικά μέλη του σωματείου τα οποία καταφέρθηκαν με απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των συναδέλφων που δίνουν ένα μακρύ αγώνα διεκδικώντας τα δικαιώματα τους. Η συνέλευση καταδικάζει τις δημόσιες δηλώσεις του Συντονιστή του Α’ Προγράμματος Γ. Αντωνίου με τις οποίες κατηγορεί τους απεργούς δημοσιογράφους για «αίσχη» και «ντροπές». Κρίνουμε ως θετική τη στάση του Διευθύνοντος Συμβούλου ο οποίος κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές και αναμένουμε τις περαιτέρω κινήσεις του.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ξεκαθαρίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι τα περι πολιτικών παιχνιδιών δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τα αιτήματα τους αλλά ούτε και με τις κινητοποιήσεις τους. Στο επίκεντρο του αγώνα μας είναι πάντοτε η υπεράσπιση του δημόσιου ρόλου και χαρακτήρα της ΕΡΤ και η πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θεωρούν τους εαυτούς τους κομμάτι της κοινωνίας η οποία πλήττεται σφοδρότατα αυτή την περίοδο. Ολο αυτό το διάστημα έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους και επιπλέον την κατάργηση των συλλογικών τους Συμβάσεων. Το καθεστώς στο οποίο έχουν υπαχθεί, δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά υπαγωγή σε ένα «γκρίζο» εργασιακό μοντέλο το οποίο καθορίζεται κατά το δοκούν από τις αποφάσεις του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου και του υπ. Οικονομικών ενώ διατηρεί όλους τους περιορισμούς του Ενιαίου Μισθολογίου αλλοιώνοντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη φύση της δημοσιογραφικής ιδιότητας.
Η Συνέλευση έλαβε, επίσης υπόψη της και αξιολόγησε τις έγγραφες διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ για το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την έναρξη της τμηματικής καταβολής των δεδουλευμένων.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να δώσει στη Διοίκηση το χρονικό περιθώριο ώστε να απαντήσει συγκεκριμένα και συνολικά για όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί επανειλημμένα:
Με ποιες κινήσεις θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ. Πως θα περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού έργου. Πως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεισφέρει στην υπεύθυνη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Ποια είναι τα σχέδια για την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, το σύνολο της οποίας βρίσκεται στις λίστες «αξιοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ.
Ποια είναι η θέση της Διοίκησης για το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών που διαμορφώνει το πλαίσιο ακόμα και για την κατάργηση της ΕΡΤ.
Πότε και με ποιες διαδικασίες θα επιστρέψουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που είναι άνεργοι από τον Φλεβάρη.
Ποιες είναι οι προθέσεις της Διοίκησης για τις πολυδάπανες μεικτές και εξωτερικές παραγωγές οι οποίες εγκρίνονται εκτός κάθε πλαισίου και συγκεκριμένου σχεδιασμού αλλά και για τα «χρυσά» συμβόλαια προσωπικού ειδικών θέσεων και συμβούλων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Συνέλευση αποφάσισε στάσεις εργασίας:

Το Σάββατο 18/05, 06.00 - 12.00μμ και Κυριακή 19/05, 06.00 - 12.00μμ και 19.00 - 20.00

Θα πραγματοποιήσουμε νέα Γενική Συνέλευση για την οποία ζητάμε να κηρυχθεί στάση εργασίας την Τετάρτη 22/05

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου