Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ θρηνεί την απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Μεγαδούκα


       Απρόσμενα νωρίς μας άφησε ο εξαίρετος και αγαπητός συνάδελφος, Νίκος Μεγαδούκας, σκορπίζοντας θλίψη σε όσους είχαν την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσουν. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο, άφησε την τελευταία του πνοή, το πρωί της Κυριακής (10/7), σε ηλικία 58 ετών. Λίγους μήνες αφού είχε καταθέσει τα χαρτιά για τη συνταξιοδότησή του...

       Από το 1982 στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νικόλαος-Διονύσιος Μεγαδούκας, διατέλεσε συντάκτης στο εξωτερικό δελτίο, πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, γενικός αρχισυντάκτης, αρχισυντάκτης του Πολιτικού Τμήματος και διευθυντής του Πολιτικού Τμήματος.  Ο αιφνίδιος θάνατός του ήταν η χειρότερη είδηση που έφθασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και κανείς δεν μπορούσε και δεν ήθελε να την πιστέψει. Θα τον θυμόμαστε για το ήθος του, την ευγένεια ψυχής και την παιδεία του, το χιούμορ του, το πάθος του για τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Την Τρίτη (12/7) θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στην αγαπημένη του Ζάκυνθο.


       Το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ – ΜΠΕ συλλυπούνται τους οικείους του, τη σύντροφό του Αννέτα Καββαδία και την πολυαγαπημένη κόρη του Λουκία-Φαίδρα.


       Τον Νίκο Μεγαδούκα αποχαιρέτησε με την εξής συλλυπητήρια ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με θλίψη τον συνάδελφοΝικόλαο-Διονύσιο Μεγαδούκα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 58 ετών.
Ο Νίκος Μεγαδούκας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 14 Νοεμβρίου 1958 και σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με άρθρα ιστορικού, πολιτικού και λογοτεχνικού περιεχομένου στην τοπική εφημερίδα της Ζακύνθου «Ελεύθερη Φωνή», μεταφράσεις στην εφημερίδα «Αυγή», βιβλιοκριτική στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και άρθρα στο περιοδικό «Information».
Από το Μάρτιο του 1982 μέχρι την συνταξιοδότησή του εργαζόταν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διετέλεσε διαδοχικά συντάκτης στο εξωτερικό δελτίο, πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, γενικός αρχισυντάκτης και αρχισυντάκτης του Πολιτικού Τμήματος και διευθυντής του Πολιτικού τμήματος.
Εργάσθηκε επίσης ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», ως αρχισυντάκτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «TOP FM» του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη» (ΔΟΛ), ως πολιτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας και ως πολιτικός συντάκτης του ιδιωτικού ραδιοσταθμού «ΩΧ  FM».
Ήταν ανταποκριτής στην Αθήνα του κυπριακού ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού «SUPER FM», του κυπριακού ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Ο ΛΟΓΟΣ», του ελληνικού προγράμματος του κρατικού ραδιοσταθμού της Αυστραλίας SBS, της κυπριακής εφημερίδος «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» και του «Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου» (ΡΙΚ).
Ως απεσταλμένος του ΑΠΕ είχε μετάσχει σε δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανίων, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, στο Μεξικό, στην Ινδία, στην Αυστραλία, στην Νότιο Κορέα, στην Ιαπωνία κ.α. συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή τον υπουργό των Eξωτερικών. Είχε επίσης «καλύψει» Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ κλπ.
Έγραψε άρθρα για τη νεότερη ελληνική και παγκόσμια ιστορία στο ένθετο περιοδικό «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, αναλυτικό άρθρο για την ελληνική Ιστορία 1944-1999 στο περιοδικό «HERMES», συλλεκτική έκδοση του ΑΠΕ, άρθρο υπό τον τίτλο «Η κάθοδος της Ζακύνθου στην Κόλαση» στο ΒΗΜΑ (ειδικό ένθετο αφιέρωμα της εφημερίδος για την 50η επέτειο των σεισμών στα Ιόνια Νησιά το 1953), το εισαγωγικό σημείωμα στο φωτογραφικό Λεύκωμα των εκδόσεων «Έντυπο» της Ζακύνθου «Ράγισε η φλούδα του Ροδιού» για τους σεισμούς του 1953 και άρθρο στο αφιέρωμα για τους σεισμούς του 1953 του λογοτεχνικού περιοδικού «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» σχετικά με τη συμβολή των ζακυνθινών Προσκόπων στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων στη Ζάκυνθο το 1953.
Έγραψε επίσης το Μυθιστόρημα «Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη».
Ο Νίκος Μεγαδούκας εργάστηκε σκληρά και επίμονα καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας.
Υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος δημοσιογράφος, προσηλωμένος στο καθήκον του. Υπηρέτησε την ενημέρωση με συνέπεια, αντικειμενικότητα και υπεύθυνη στάση.    Διακρινόταν για το άψογο ήθος του και την συναδελφική του συμπεριφορά.
Οι ιστορικές του έρευνες, οι  αναλύσεις αλλά και τα πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενά του αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του, την σύντροφο του επίσης συνάδελφο του Αννέτα Καββαδία, την κόρη του Λουκία-Φαίδρα και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο.
Η κηδεία του Νίκου Μεγαδούκα θα γίνει την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, στη Ζάκυνθο. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα στο Σύλλογο γονιών παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου