Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΕΣΥ: Να μην ψηφίσουν τα μέτρα οι δημοσιογράφοι που είναι βουλευτές


Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2012

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση, που μαστίζει την ευρωπαϊκή περιφέρεια και επεκτείνεται σταδιακά στον πυρήνα της Ευρωζώνης, έχει πλήξει όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά έχει αντίκτυπο στην ουσία του κοινωνικού κράτους δικαίου και στην ποιότητα της δημοκρατίας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα οι μνημονιακές πολιτικές έχουν καταβαραθρώσει τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Ενημέρωσης με διόγκωση της ανεργίας, και ήδη απαριθμεί χιλιάδες απολυμένους.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. για μια ακόμη φορά καταδικάζει και καταγγέλλει τα αντεργατικά και βάρβαρα μέτρα των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης σε βάρος όλων των εργαζομένων –και στο χώρο των ΜΜΕ- προς όφελος μόνο των ξένων και Ελλήνων τραπεζιτών και άλλων αδίστακτων κερδοσκόπων.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους Έλληνες και ξένους θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που συνθλίβουν τα εργατικά δικαιώματα, μειώνουν απελπιστικά μισθούς και συντάξεις και κουρελιάζουν τα κοινωνικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, που επιβλήθηκαν από την τρόικα στο λαό μας, και καλεί τους βουλευτές –ιδίως τους δημοσιογράφους, εν ονόματι των χιλιάδων ανέργων του κλάδου της ενημέρωσης- να μην ψηφίσουν κανένα άλλο μέτρο, που θα ρίξει ακόμα πιο βαθειά τους εργαζόμενους στη δυστυχία.
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ - όπου η ύφεση έχει προσλάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης - το Σύνταγμα, τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, παραμερίζονται και καταπατώνται προκειμένου να εξευμενιστούν οι απαιτήσεις των αγορών και ανομιμοποίητων κέντρων εξουσίας. Η πορεία προς την εξαθλίωση δεν φαίνεται να έχει τέλος. Το κοινωνικό πείραμα, που εφαρμόζεται στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί τον προπομπό για το νέο προσανατολισμό της πολιτικής και της οικονομίας σε μια Ευρώπη, που θυσιάζει τον κοινωνικό της χαρακτήρα για να προτάξει την απόλυτη αξία του ανταγωνισμού, της ανταγωνιστικότητας, της ελαστικότητας στις σχέσεις εργασίας και του κέρδους.
Η απορρύθμιση του εργατικού δικαίου έχει αποστερήσει από τον εργαζόμενο μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων του, καθιστώντας τον παντελώς ανίσχυρο απέναντι στη διαπραγματευτική ισχύ του εργοδότη. Η οπισθοδρόμηση αυτή έχει τεράστιες συνέπειες και για την Ενημέρωση και την Ελευθερία του Λόγου.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ υποχρεώνονται να εργάζονται υπό συνθήκες ακραίας εργασιακής επισφάλειας και με διαρκώς μειούμενες αποδοχές. Οι απολύσεις και οι εκβιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο στον χώρο του Τύπου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθεί στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προτείνοντας τη διοργάνωση κοινής απεργιακής κινητοποίησης, σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού, στις χώρες που μαστίζονται από τις συνέπειες των Μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών των αγορών και των εκφραστών τους, αλλά ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τις δυο Ομοσπονδίες να συντονίσουν την προτεινόμενη κινητοποίηση, για να δοθεί στους δημοσιογράφους όλου του κόσμου να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε πολιτικές που χειραγωγούν την Ενημέρωση και μας οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα.


                                                                                    Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου