Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 7/2, κοινή συγκέντρωση-συζήτηση των εργαζομένων στο ΑΜΠΕ με σύνδεση και με Θεσσαλονίκη μέσω τηλεδιάσκεψης. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης και η γραμματέας Μ. Αντωνιάδου που ενημέρωσαν εκ νέου το σώμα για τις εξελίξεις. Μίλησαν περίπου 20 συνάδελφοι και συναδέλφισσες και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Τα σημεία διαφωνίας ήταν τα εξής: Συνέχιση των 24ωρων απεργιών, συνέχιση με στάσεις εργασίας, παύση των κινητοποιήσεων. Αρκετοί συνάδελφοι τόνισαν την ανάγκη διατήρησης δυνάμεων ώστε να αντεπεξέλθουμε σε έναν πιθανό μακροχρόνιο αγώνα την άνοιξη όταν θα υπάξει επίθεση στο Ταμείο μας και συνακόλουθα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Έπειτα από ενδεικτικές ψηφοφορίες που έγιναν στην Αθήνα, προέκυψαν δύο αποφάσεις: ένα ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις καθώς και ένα αίτημα για εξαίρεση από την απεργία προκειμένου να μεταδοθεί είδηση από τη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης προέκυψε και ψήφισμα που καταγγέλλει την επίθεση που έγινε από τις στήλες του κυριακάτικου «Έθνους» ενάντια στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.
Οι αποφάσεις είχαν ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΕ ΣΤΙΣ 7/2
Έπειτα από τέσσερις ημέρες απεργίας ενάντια στο περιεχόμενο της ΚΥΑ και υπέρ της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η κυβέρνηση επιμένει στην ανάλγητη πολιτική που απορρέει, όπως μας λέει, από το μνημόνιο.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση διαγράφει δικαιώματα δεκαετιών και εξαφανίζει το στοιχειώδες δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Παράλληλα μειώνει τους μισθούς στη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων.
Επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, επειδή θέλουμε προσωπική, επαγγελματική και οικονομική αξιοπρέπεια, αλλά και επειδή θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, προτείνουμε τα εξής στην Ένωση:
1. Ανεξάρτητα από το αν υπογραφεί η ΚΥΑ, να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας, διαδηλώσεις, χάπενινγκ και άλλες εξωστρεφείς δράσεις) τουλάχιστον μέχρι να λάβουμε γραπτώς από την κυβέρνηση την υπόσχεση Κεδίκογλου ότι, εκτός των μισθολογικών κλιμακίων, κατά τα λοιπά ισχύουν όσα προβλέπονται από στις συλλογικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΕΣΗΕΑ.
2. Συνέχιση του αγώνα στο ΑΜΠΕ με επαναλαμβανόμενες καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας, 9.00-12.00, 15.00-18.00, 21.00-23.59, μέχρι την υλοποίηση της ανωτέρω υπόσχεσης. Επισημαίνουμε την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική συνεννόηση με την ΕΣΗΕΜΘ ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη.
3. Σε κάθε περίπτωση, δεν διαχωρίζουμε τη στάση μας από τα άλλα δημόσια ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι σε ΕΡΤ, ΑΜΠΕ, Γραμματεία, δημοτικά ραδιόφωνα δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε.
4. Διεκδικούμε μαζί με τους συναδέλφους της ΕΡΤ την «έξοδό» μας από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Τα μεγάλα εθνικά ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων δεν είναι ΔΕΚΟ.
5. Ο αγώνας για συλλογικές συμβάσεις αφορά όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο. Δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ οφείλουν να κινητοποιηθούν μαζί ως μέρη αυτού του ενιαίου αγώνα.
Έπειτα από ενδεικτική ψηφοφορία οι συνάδελφοι του ΑΜΠΕ που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, αποφάσισαν να ζητήσουν εξαίρεση ώστε να καλυφθούν στοιχειωδώς από το πρακτορείο οι υψηλού ελληνικού ενδιαφέροντος, αυστηρά και μόνον, ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και οι πιθανές αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων.
ΨΗΦΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΕ ΣΤΙΣ 7/2/2013
Σε μια περίοδο που οι μνημονιακές πολιτικές χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και στον Τύπο, μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα επιτίθεται στην ΕΣΗΕΑ με συκοφαντείες και ψεύδη που εκτοξεύει ενάντια στον πρόεδρό της Δ. Τρίμη. Πρόκειται για επίθεση ενάντια στο συλλογικό μας όργανο, δηλ. το μέσο με το οποίο μπορούμε να αντισταθούμε στις βάρβαρες επιθέσεις της εργοδοσίας. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια σπίλωσης της ΕΣΗΕΑ και των εκπροσώπων μας και στηρίζουμε και δυναμώνουμε το σωματείο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου