Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Επιστολή διαμαρτυρίας της Έ. Στάη προς τη διεύθυνση της ΕΡΤ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ άρνηση της Έλλης Στάη να εκφωνήσει είδηση για τη... δεξίωση -φιλοκυβερνητικής- εβδομαδιαίας εφημερίδας, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων κυκλοφορίας της (τελικά την «είδηση» την εκφώνησε κάποια άλλη δημοσιογράφος), η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ έστειλε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή Ενημέρωσης, τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του ΔΣ ΕΡΤ με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της σχετικά με την διαφήμιση-προβολή της εβδομαδιαίας εφημερίδας και θέτει ζήτημα αναβάθμισης του δελτίου. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Λιάτσο,

Θεωρώ σοβαρό λάθος την μετάδοση στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ρεπορτάζ που αφορούσε στην προβολή-διαφήμιση συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Πρόκειται για λάθος που αγγίζει την ίδια την θεσμική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και καταστρατηγεί την δημοσιογραφική δεοντολογία. Πόσο μάλλον που -όπως προφανώς θα πρέπει να γνωρίζετε- στο παρελθόν το ΕΣΡ έχει επιβάλει χρηματικά πρόστιμα τόσο στην ΕΡΤ όσο και σε άλλα μέσα για την προβολή-έμμεση διαφήμιση εφημερίδων.


Θεωρώ ότι είναι περιττό να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του δημοσιογράφου αλλά και τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει ψύχραιμα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη και όχι να πλασάρει γκρίζα διαφήμιση. Η αρχή αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για την δημόσια τηλεόραση που εκ του θεσμικού της ρόλου έχει υποχρέωση να παρέχει απολύτως αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση.
Θεωρώ ότι πρακτικές όπως αυτή που ακολουθήθηκε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων συνιστούν μείζον ατόπημα και δεν συνάδουν ούτε με την προσωπική μου επαγγελματική στάση, ούτε βεβαίως με την ανεξάρτητη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Όπως σας έχω επισημάνει κατ΄ επανάληψη και πρόσφατα, πρέπει να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση για την δομή και την λειτουργία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων το οποίο και παρουσιάζω, με τη συμμετοχή και του διευθυντή ειδήσεων, στο πλαίσιο της αναβάθμισής του με βάση πάντοτε τις αρχές της ανεξάρτητης και αντικειμενικής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.
Με τιμή
Έλλη Στάη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου