Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλος το αγγελιόσημο, τέλος ο ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

συνεδρίασε χθες (15/9) εκτάκτως το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μετά από ενημέρωση πως ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν έδωσε παράταση αναφορικά στο φλέγον θέμα -της διατήρησης του αγγελιοσήμου- για τον κλάδο μας. Το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ και οι διοικήσεις των άλλων Ενώσεων συναντήθηκαν με τον υπουργό στις 17:30, με τον τελευταίο να μένει αμετακίνητος στη θέση του για άμεση αντικατάσταση του αγγελιοσήμου. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον ΕΔΟΕΑΠ σε ασφυξία και σε γρήγορο -πλέον- «θάνατο». Η ιατροφαρμακευτική μας κάλυψη είναι από... χθες στον αέρα, ενώ οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες -άνεργοι και συνταξιούχοι- είναι αυτοί που βάλλονται περισσότερο. 

Αύριο (17/9) στις 12:00 συνεδριάζει η ΠΟΕΣΥ, ενώ την ερχόμενη Τρίτη (20/9) η κυβέρνηση θα συναντηθεί με τους εργοδότες για να συζητηθεί η εργοδοτική εισφορά που θα αντικασταστήσει το αγγελιόσημο. Για ποια εκπροσώπηση εργοδοτών μιλάμε και για ποια εργοδοτική εισφορά, όταν τόσα κανάλια μένουν χωρίς άδεια, ενώ σε πολλές εφημερίδες οι συνάδελφοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες; Η «ψαλίδα» από την κατάργηση του αγγελιοσήμου δεν θα μπορεί να καλυφθεί, ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση της εισφοράς από πλευράς εργαζομένων, άρα και την περαιτέρω μείωση του μισθού των εργαζομένων στον Τύπο.  

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή (16/9) ανακοίνωση ενημερώνοντας για την ώρα... μηδέν του ΕΔΟΕΑΠ:
«Μετά το καρτέλ στην ενημέρωση, τους ανέργους και την χειραγώγηση, που προκαλούν οι κυβερνητικές πρακτικές έρχεται το λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία.
Με μια κίνηση σοκ το Υπουργείο Εργασίας ακυρώνει τις τριμερείς διαβουλεύσεις για το ασφαλιστικό των ΜΜΕ και προκαλεί εν ψυχρώ τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ.
Όσα έχουν εξασφαλιστεί από την τρίμηνη διαβούλευση, ως εγγυήσεις από τον Πετρόπουλο,  τα κάνει τώρα κομμάτια και θρύψαλα ο Κατρούγκαλος και επαναφέρει:
·      Τη συζήτηση για μια αμφίβολη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, χωρίς καμία εγγύηση του κράτους.
·      Την πρότασή του να μετατρέψει τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό Ταμείο κόβοντας τις παροχές του.
·      Τον περιορισμό έτσι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ μόνο εργαζομένων,κάνοντας έξωση στους συνταξιούχους, τους απλήρωτους, τους άνεργους.
Υπάρχει, φαίνεται, σχέδιο. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να αποκόψει τον ΕΔΟΕΑΠ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησηςγια να καθιερώσει στα ΜΜΕ ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση κ.λπ.), που βολεύει παλιούς και νέους εργοδότες.Πριν από δύο εβδομάδες με μια τροπολογία, προχώρησε νύχτα στην οικονομική και λογιστική ενοποίηση των ξεχωριστών διευθύνσεων και τομέων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για αυτό το λόγο, ενώ κατήργησε και τους ξεχωριστούς λογαριασμούς ανεργίας.
Δεν είναι τυχαίο που στο νόμο για τον ΕΦΚΑ, εμφανίσθηκαν αρχικά οι δημοσιογράφοι ως αυτοαπασχολούμενοι, κάτι που επανέφερε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό χθες ο κ. Κατρούγκαλος.
Οι αποφάσεις του έχουν καταστροφικά αποτελέσματα αφού:
·      18.500 ασφαλισμένοι μένουν στον αέρα.
·      Χάνονται τα εφ’ άπαξ των συναδέλφων και κουρεύονται οι επικουρήσεις των συνταξιούχων.
·      Δημεύεται 1 δισ. ευρώ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και επιδιώκεται να χαθούν στο δρόμο οι απαιτήσεις από το PSI.
·      Οφειλές εκατομμυρίων ευρώ από αγγελιόσημο (ισολογισμοί, ΔΕΚΟ, διαφημιστικές εταιρείες, τράπεζες, εργοδότες), που προορίζονται για όλα τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, επιχειρείται να παραγραφούν.
·      Επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, τουλάχιστον με 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, λόγω της κατάργησης του αγγελιοσήμου.
          Επίσης, οι άμεσες επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους είναι:
·      Έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων με πρόσθετες παρακρατήσεις.
·      Μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των εισφορών ασφάλισης και ανεργίας.
·      Περικοπές παροχών παρά την αύξηση εισφορών για περίθαλψη και για ανεργία.
Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας μπροστά στο αδιέξοδο, που ο ίδιος έχει προκαλέσει καλεί νέα συνάντηση της τριμερούς. Η μέχρι τώρα διαβούλευση γινόταν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παραδοχές.
Όπως, παραδέχθηκε, όμως χθες, ο ίδιος ο Υπουργός ο διάλογος για να είναι εποικοδομητικός χρειάζεται αξιοπιστία.
Η θέση της ΕΣΗΕΑ και όλου του Κλάδου είναι ότι το παράδειγμα της αξιοπιστίας πρέπει να το δώσει πρώτος ο Υπουργός.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ»

Η εκπρόσωπος Εργαζομένων του ΑΠΕ - ΜΠΕ στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Ασπασία Βελονάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου