Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Δηλώσεις ενάντια στη σύλληψη Βαξεβάνη

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζoυν τη βαθύτατη ανησυχία τους για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 27/10 από τις ελληνικές αρχές κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του εβδομαδιαίου περιοδικού «Hot doc» - και  παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής «Κουτί της Πανδώρας» στη δημόσια τηλεόραση. Η αιτία του εντάλματος και της συνακόλουθης σύλληψης (ανήμερα της επετείου του αγώνα κατά του φασισμού) ήταν η δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ στο εν λόγω περιοδικό. Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης. Ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι ένας επικίνδυνος εγκληματίας και θα μπορούσε απλώς να ελεγχθεί διοικητικά. Η πίεση που δημιουργεί το ένταλμα σύλληψης πάνω στο δημοσιογράφο είναι σαφώς δυσανάλογη. Η ακραία αυτή διαδικασία ενθαρρύνει τη συσκότιση που θέλουν να επιβάλουν οι αρχές για την αντιμετώπιση αυτής της ευαίσθητης μεν υπόθεσης, αλλά σίγουρα με αδιαμφισβήτητο δημόσιο ενδιαφέρον. Εάν οι αρχές θα πρέπει να συλλάβουν τον Κώστα Βαξεβάνη, ζητάμε να υπάρχει από τις πρώτες στιγμές παρουσία δικηγόρου καθώς επίσης και να γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο δημοσιογράφος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την ανάγκη προστασίας των πηγών του».

Διαβάστε την αναφορά των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εδώ
Επίσης ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμης, έκανε την εξής δήλωση αναφορικά με το θέμα:
«Εκτιμώ ως απόλυτα υποκριτική τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά της δημοσιογραφικής έρευνας, όταν έρχονται στην δημοσιότητα εκείνα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι ψάχνει επί μήνες τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος αλληλοκατηγορείται ότι δεν βρίσκει. Η δημοσιότητα και η διαφάνεια είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου