Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τετραήμερη απεργία των εργαζομένων στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων


Τετραήμερη απεργία ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων (LUSA), καθώς η κυβέρνηση περικόπτει την επιχορήγηση από τα 19,1 εκατ. ευρώ στα 13,2 εκατ. ευρώ. Οι συγκρίσεις με εμάς είναι χρήσιμες καθώς, παρά τις όποιες άλλες διαφορές, το LUSA έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσιογράφων με το ΑΜΠΕ (227) και τον ίδιο αριθμό μηνιαίων τηλεγραφημάτων (12.000). Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης προς τους απεργούς συναδέλφους του LUSA. Ακολουθεί η είδηση όπως μεταδόθηκε από το ΑΜΠΕ:


Οι εργαζόμενοι στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA ξεκίνησαν σήμερα τετραήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των μισθών τους που ξεπερνούν το 30%, οι οποίες προβλέπονται από τα νέα μέτρα λιτότητας που ενέκρινε η κυβέρνηση για το 2013, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν και σε μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας.

Σε ειδοποίηση που εστάλη στους συνδρομητές του στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), το πρακτορείο δηλώνει πως οι υπηρεσίες του διακόπτονται «λόγω απεργίας του προσωπικού».
«Καταστροφή του πρακτορείου LUSA, ισοδυναμεί με επίθεση στη δημοκρατία», τονίζεται σε μία επιγραφή που ξεδίπλωσαν δεκάδες εργαζόμενοι του πρακτορείου μπροστά από την έδρα του υπουργικού συμβουλίου, όπου πραγματοποιούνταν σύνοδος μελών της κυβέρνησης.
«Το LUSA ενωμένο, ποτέ νικημένο», φώναζαν οι διαδηλωτές εργαζόμενοι. «Έχουμε κατανοήσει πως οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες», εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης η Σουζάνα Βενσεσλάου, συνδικαλιστική εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, που αναμένεται να ψηφισθεί στις 27 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει περικοπές στην επιχορήγηση του LUSA, μειώνοντάς την στα 13,2 εκατ. ευρώ, έναντι 19,1 εκατ. ευρώ το 2011.
Η μείωση αυτή «θα υποσκάψει σοβαρά τη λειτουργία και το μέγεθος του εθνικού και διεθνούς δικτύου του πρακτορείου, καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών του», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργατικές ενώσεις.
«Εάν επιβεβαιωθεί η μείωση του προϋπολογισμού, το LUSΑ δεν θα έχει πλέον τα οικονομικά και ανθρώπινα μέσα» για να «βοηθά τις εφημερίδες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες δυσκολίες. Θα σημάνει επίσης και το τέλος της παρουσίας του στις χώρες Palop (πορτογαλόφωνα αφρικανικά κράτη )», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Το LUSA, με έντονη παρουσία στις πορτογαλόφωνες χώρες, αριθμούσε στα τέλη του περασμένου έτους 227 δημοσιογράφους. Κάθε μήνα δημοσιεύει 12.000 τηλεγραφήματα, 30.000 φωτογραφίες, 1.000 ραδιοφωνικά ρεπορτάζ και 850 βίντεο.
Οι δημοσιογράφοι του LUSA έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν αύριο στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της εφημερίδας Pú
blico, η οποία ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση 48 θέσεων εργασίας. ΓΒΔ (ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου