Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η Ι. Φραγκούλη για αποπομπή Μάτσικα και η απάντηση του εκπροσώπου


Η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ στον Καναδά Ι. Φραγκούλη, μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε το παρακάτω κείμενο που ανάρτησε η ίδια στο προσωπικό της blog (η ορθογραφία όπως είναι στο πρωτότυπο). Ενημερώνουμε ότι στο τέλος του κειμένου η συνάδελφος είχε επισυνάψει την επιστολή που έστειλε σε όλους τους συναδέλφους ο απερχόμενος γενικός διευθυντής Η. Μάτσικας. Μετά το κείμενο της κ. Φραγκούλη ακολουθεί η απάντηση του εκπροσώπου στο Μικτό Συμβούλιο.  



Αιδώς Αργείοι! Πού είναι η αιδώς

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς η νέα κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να ξεφορτωθεί τον πρόεδρο του πρακτορείου κ. Ηλία Μάτσικα. Αφού με διάφορα εκβιαστικά και άλλα μέτρα δεν τα κατάφερε, τον απέλυσε λέει για ευθύνη ανακριβών ειδήσεων.
Ντρέπομαι που ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας τολμούν οι άπρεπείς να σπιλώνουν ανθρώπους, δημοσιογράφους και προπάντων να λερώνουν τη δημοσιογραφία που θα έπρεπε να είναι υπερκυβερνητική, άσπιλη, αμόλυντη, άφθορη!
Εάν δεν ξεσηκωθούμε τώρα οι συνάδελφοι του ΑΜΠΕ, θα δούμε τη διάλυση του εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου σύντομα. Και δεν θα χάσουμε εμείς τη δουλειά μας, αλλά η χώρα την επίσημη φωνή της στο εξωτερικό.
Ντροπή!
Ιουστίνη Φραγκούλη
Ανταποκρίτρια ΑΜΠΕ στον Καναδά


Απάντηση εκπροσώπου στο Μικτό

Είναι απόλυτα κατανοητή η αγωνία όλων των συναδέλφων για το μέλλον του ΑΜΠΕ και συνακόλουθα για τη δουλειά και την επιβίωσή μας. Όμως, η αγωνία αυτή, αλλά και οι δράσεις (συνδικαλιστικές, πολιτικές κ.ά.) για την αποτροπή της διάλυσης του πρακτορείου δεν είναι προνόμιο κανενός. Όλοι πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν με τον τρόπο και τις διαδικασίες που ξέρουν (δηλ. απεργίες, στάσεις εργασίας –ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ–, παραστάσεις στη Βουλή, στα κόμματα και τους υπουργούς). Είναι επίσης σαφές ότι η απομάκρυνση Μάτσικα έγινε με άκομψο και πιθανόν ανήθικο τρόπο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θύμισαν με λιτή ανακοίνωσή τους με το τι συνδέθηκε η περίοδος Μάτσικα. Θυμίζω και πάλι:
-         Ο κακούργος (ή οι κακούργοι) που έστελναν τα ανώνυμα e-mail έδρασαν ανενόχλητοι για πάρα πολλούς μήνες την περίοδο του Η. Μάτσικα. Η λάσπη και η ρουφιανιά των θρασύδειλων συκοφαντών ήταν το πρώτο χτύπημα στο σχέδιο διάλυσης του Πρακτορείου –σχέδιο που απεργαζόταν η κυβέρνηση και η τρόικα. Ωστόσο, ευτυχώς, χάρη στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την πολιτική ωριμότητα των συναδέλφων το χτύπημα δεν βρήκε το στόχο του.
-         Ο κ. Μάτσικας ήταν, εξ όσων γνωρίζω, ο πρώτος γενικός διευθυντής που κατέφυγε στα δικαστήρια ενάντια στις κινητοποιήσεις τις οποίες είχαμε αποφασίσει οι ίδιοι και τις οποίες είχαν καλέσει οι ενώσεις μας ενάντια στις περικοπές μισθών και τη ΔΕΚΟποίηση του ΑΜΠΕ που προωθούσε η κυβέρνηση και η τρόικα. Ποιος ήταν με ποιον στην προκειμένη περίπτωση; Ο υπογράφων ήταν αυτήκοος μάρτυρας των ειρωνικών σχολίων του κ. Μάτσικα («πάλι επαναστατική γυμναστική κάνετε;») ενάντια στον τότε εκπρόσωπο στο Μικτό και τους απεργούς εργαζόμενους του ΑΜΠΕ στη συγκέντρωσή μας έξω από του Πρακτορείο. Με ποιους ήταν ο κ. Μάτσικας τότε;
-         Η επιμήκυνση του ωραρίου κατά μία ώρα δεν μπορεί επίσης να θεωρηθεί από κάποιον λογικό άνθρωπο ως συναδελφική ενέργεια.
-         Οι αναφορές σε λογοκρισία δεν μπορούν να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά: Π.χ., η αυτοκτονία Χριστούλα (του γνωστού αυτόχειρα του Συντάγματος) δεν σταθμίστηκε από τον κ. Μάτσικα ως είδηση για την πρώτη σελίδα του site του ΑΜΠΕ με το επιχείρημα ότι εκεί «δεν βάζουμε αυτοκτονίες».
-         Η απομάκρυνση του Ν. Βουλέλη υπήρξε άραγε συμβολή στην «υπερκυβερνητική, άσπιλη, αμόλυντη, άφθορη» δημοσιογραφία;
-         Ο παροπλισμός άλλων άξιων στελεχών είναι άραγε συμβολή στην «υπερκυβερνητική, άσπιλη, αμόλυντη, άφθορη» δημοσιογραφία;
-         Οι προσβολές του τύπου «είσαι ψεύτης» ενάντια σε συναδέλφους με αποδεδειγμένα χρόνια προβλήματα υγείας, είναι άραγε συμβολή στην «υπερκυβερνητική, άσπιλη, αμόλυντη, άφθορη» δημοσιογραφία;
Όλοι έχουν τις απόψεις τους που είναι σεβαστές. Ας επιτρέψει, όμως, η συνάδελφος από τον Καναδά, να έχουν σφαιρικότερη άποψη για τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, οι συνάδελφοι που βρίσκονται εδώ. Γιατί αλλιώς κινδυνεύει –πιθανώς άδικα– να θεωρηθεί ως ενεργούμενο.

Πέτρος Τσάγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου