Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το ΓΣ της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τις πολιτικές παρεμβάσεις στην ΕΡΤ

Η παρακάτω ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αφορά την ΕΡΤ αλλά αγγίζει και το ΑΜΠΕ σε τρία σημεία: Θα έχουμε κι εμείς ακριβοπληρωμένο Προσωπικό Ειδικών Θέσεων την ώρα που μειώνονται οι μισθοί; Θα εκδιωχθούν όλοι οι συμβασιούχοι; Θα παραμείνουμε στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, και μάλιστα με τη ρητή διατύπωση που υπάρχει στην τροπολογία η οποία κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο; 

Σάββατο, 6/10

To Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τις πολιτικές παρεμβάσεις στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης που επιδιώκουν τη χειραγώγηση της ενημέρωσης, την απαξίωσή τους προς όφελος των ιδιωτικών μέσων και την «τακτοποίηση» ημετέρων.
  

Ειδικότερα στην ΕΡΤ, η Διοίκησή της, υιοθετεί κατά γράμμα όλες τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ξεχνώντας τη θεσμική της αυτοτέλεια.
• Παραχώρησε το 25% του ανταποδοτικού τέλους, που καταβάλλεται από τους πολίτες, στους επιχειρηματίες των φωτοβολταϊκών. Αρπάζει το πλεόνασμα ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή της σε προβληματική ΔΕΚΟ.
• Διόρισε ειδικούς συμβούλους και δημοσιογράφους ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, με προκλητικούς μισθούς, όταν οι μισθοί των εργαζομένων έχουν υποστεί μειώσεις 35%, στο όνομα της κρίση. Αντί να αξιοποιηθεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, προχώρησε σε προσλήψεις ημετέρων, γιατί αναζητά «έμπιστους» ως ιμάντες της κυβερνητικής πολιτικής.
• Συζητά να παραχωρήσει το κτίριο της Κατεχάκη στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη μετατροπή του σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών. Στόχος να μπει οριστικά λουκέτο στην ΕΤ1, διακαής πόθος των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών. Το εφιαλτικό «σχέδιο Μόσιαλου» για συρρίκνωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ξαναζωντανεύει.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ:
• Καταδικάζει τους προκλητικούς διορισμούς ημετέρων ως ΠΕΘ, επισημαίνοντας πως το δημοσιογραφικό έργο που καλούνται να προσφέρουν, μπορεί να παραχθεί από το τακτικό προσωπικό ή τους συμβασιούχους. Γιατί λοιπόν αυτή η σπατάλη του ανταποδοτικού τέλους;
• Ζητεί οριστική ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, στους οποίους δείχνουν το δρόμο της εξόδου. Η ομηρία των συμβασιούχων πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί η Διοίκηση να προσλαμβάνει ΠΕΘ από το παράθυρο, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις και την ίδια ώρα να σφαγιάζει τους συμβασιούχους που επελέγησαν με διαγωνισμό. Ζητάμε  ειδική ρύθμιση με τη μορφή σύστασης οργανικών θέσεων κατ’ εξαίρεσιν του πδ 164/2004, όπως συμβαίνει με εργαζομένους που προσλαμβάνονται στα πλαίσια συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος (αρ. 6 παρ.2 πδ 164/2004).
• Ζητεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΚΟ με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όπως ακριβώς συνέβη με την ΚΥΑ 10078/2006 η οποία επικαλούνταν την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ.
• Ζητεί να υπογραφεί ΣΣΕ.
• -Όχι μόνο να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις της Κατεχάκη στην ΕΡΤ αλλά και να λειτουργήσει η ΕΤ1 με «ζωντανό» πρόγραμμα και όχι επαναλήψεις.
• Καλεί την Διοίκηση της ΕΡΤ να λύσει επιτέλους την εκκρεμότητα με τη μη καταβολή επιδόματος ανεργίας σε απολυμένους συμβασιούχους αλλά και απολύσεις τακτικού προσωπικού.
Ζητούμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας και τη Διοίκηση της ΕΡΤ. Αν αυτά δεν υλοποιηθούν άμεσα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι κομματικό λάφυρο, ανήκει στους πολίτες που τη χρηματοδοτούν.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου