Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΟΕΣΥ ενάντια στον εξωραϊσμό της ναζιστικής συμμορίας από τα ΜΜΕ

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με το δεοντολογικό χειρισμό, εκ μέρους του Τύπου, των ναζιστικών ιδεών και οργανώσεων:





ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ  ΑΥΓΗΣ
 
Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012 
Καταδικάζουμε με αγανάκτηση την πρόσφατη παρουσίαση της Χρυσής Αυγής στην ΕΡΑ Κομοτηνής, όπως και κάθε άλλη απόπειρα επικοινωνιακού εξωραϊσμού αυτής της ναζιστικής οργάνωσης.
  Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο ενδεχόμενο (όπως αναφέρουν στήλες του ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ) εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής να αναλάβουν ραδιοφωνική-τηλεοπτική εκπομπή σε ιδιωτικό σταθμό, έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις με εργοδότες ή διευθυντικά στελέχη.
  Η ΧΑ είναι κόμμα φασιστικό-ρατσιστικό και αξιοποιείται από το σύστημα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
  

 Θεωρούμε ιδιαιτέρως επικίνδυνο το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο θα νομιμοποιεί και θα διευκολύνει τη διάδοση ρατσιστικών ιδεών και ανάλογων εγκληματικών πρακτικών, που ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
  Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, τα νεοναζιστικά και νεοφασιστικά κόμματα βρίσκονται εκτός νόμου και οι «απόψεις» των νεοναζί δεν ακούγονται παρά μόνο σε ρεπορτάζ και εκπομπές που επιδιώκουν να αναδείξουν την εγκληματική και επικίνδυνη για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δράση των νεοναζιστικών-νεοφασιστικών συμμοριών.
Είναι πρόκληση να αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή ως παροδικό φαινόμενο στη χώρα που θρήνησε εκατομμύρια νεκρούς εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής. Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε μνήμη και γνωρίζουμε ποιους εξυπηρετούν οι φασίστες και οι δωσίλογοι. Ως εκ τούτου καταγγέλλουμε την ανιστόρητη και προκλητική προπαγάνδιση της κυβερνητικής γραμμής «των δύο άκρων», η οποία εξισώνει τις εργατικές διεκδικήσεις και τους αγώνες προάσπισης δικαιωμάτων και δημοκρατικών κεκτημένων με τα καθημερινά σχεδόν μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς. Είναι πραγματική πρόκληση και καταγγέλλουμε την ανιστόρητη εξίσωση κομμουνισμού και φασισμού, που ενισχύει φαινόμενα τύπου Χρυσής Αυγής.
  Σε πολλούς χώρους εργαζομένων, όπως στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και αλλού, με ψηφίσματα και συνελεύσεις οι εργαζόμενοι αποδοκιμάζουν τις ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Συντασσόμαστε μαζί τους, δηλώνοντας ακόμη την αλληλεγγύη μας σε όσους έχουν υποστεί ήδη τη φασιστική βία -μεταξύ των οποίων και αρκετοί συνάδελφοι- αλλά και σε όσους βρίσκουν το σθένος να την αντιμετωπίσουν καταπρόσωπο.
  Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε ενδεχόμενο παραγωγής-παρουσίασης εκπομπής από θιασώτες της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και καλούμε κάθε συνάδελφο να πρωτοστατήσει στην καταπολέμηση αντιλήψεων και πρακτικών που η ανθρωπότητα τις πλήρωσε με την τραγωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ώστε να τεθεί ο κλάδος μας επικεφαλής εκστρατείας ενημέρωσης για τα δεινά του ναζισμού-φασισμού.
  Δηλώνουμε ότι η ΠΟΕΣΥ θα πρωτοστατήσει αγωνιστικά και αν χρειαστεί και με απεργιακές κινητοποιήσεις, καλώντας ομοσπονδίες και κλαδικά σωματεία των ΜΜΕ, την Ένωση των δημοσιογράφων μελών της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και ευρύτερα, σε κάθε απόπειρα αξιοποίησης από ιδιοκτήτες των ΜΜΕ των θαυμαστών του Χίτλερ και του Ολοκαυτώματος.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου