Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η ΠΟΕΣΥ για τη «Χάρτα της Ρώμης» σχετικά με πρόσφυγες και μετανάστες

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει τη σημασία της τήρησης της «Χάρτας της Ρώμης», τον κώδικα αρχών δημοσιογραφικής δεοντολογίας για την κάλυψη θεμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Ο κώδικας, τον οποίο συνέταξαν από κοινού οι ιταλικές δημοσιογραφικές ενώσεις-μέλη της Ιταλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Τύπου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, γίνεται εξαιρετικά επίκαιρος π.χ. με το δράμα των ανθρώπων που χάθηκαν στη θάλασσα στη Λέσβο και που τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν ως «λαθρομετανάστες» ήδη (πριν πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, χωρίς να εξεταστούν). Οι νεκροί καταδικάζονται από τον Τύπο, χωρίς μάλιστα να είναι γνωστά τα ονόματα αυτών των ψυχών που χάθηκαν. Ανώνυμη μάζα. Κάτι σαν Άουσβιτς.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

 Υιοθετείται η «Χάρτα της Ρώμης» για πρόσφυγες και μετανάστες
Το ζήτημα της κάλυψης από τα ΜΜΕ των θεμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων συζητήθηκαν αναλυτικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τις εκπροσώπους των γραφείων ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα και Ρώμη, Λάουρα Μπολτρίνι, Καίτη Κεχαγιόγλου και Στέλλα Νάνου και τους προέδρους της Π.Ο.Ε.ΣΥ και Ε.Σ.Η.Ε.Α Γιώργο Σαββίδη, Δημήτρη Τρίμη και τον Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Δημήτρη Κουμπιά.


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη «Χάρτα της Ρώμης», τον κώδικα αρχών δημοσιογραφικής δεοντολογίας για την κάλυψη ανάλογων θεμάτων, που συνέταξαν από κοινού οι ιταλικές δημοσιογραφικές ενώσεις - μέλη της Ιταλικής Εθνικής Ομοσπονδίας Τύπου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
  Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία των ελληνικών δημοσιογραφικών Ενώσεων – μελών της ΠΟΕΣΥ με τον τομέα ενημέρωσης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η δε ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για την ενσωμάτωση της «Χάρτας της Ρώμης» στον Κώδικα Δεοντολογίας που διέπει του Έλληνες δημοσιο-γράφους.
  Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας τόνισαν ότι τη «Χάρτα της Ρώμης», αποτελεί ήδη σημαντικό εργαλείο, που χρησιμοποιούν ευρύτατα οι συνάδελφοι στην Ιταλία και περιέχει στοιχεία, που διευκολύνουν την διατύπωση ανάλογων γεγονότων, ενισχύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και αρωγή των προσφύγων, μεταναστών, αιτούντων άσυλο και των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου