Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Συνέλευση και ψήφισμα για ΚΥΑ μετά την ενημέρωση από την ΕΣΗΕΑ

Έγινε σήμερα η δεύτερη διαδοχική συνέλευση των εργαζομένων στο ΑΜΠΕ (από κάποιο σημείο και μετά έγινε δυνατή και η διασύνδεση με τη Θεσσαλονίκη), όπου ο πρόεδρος, Δ. Τρίμης, η γραμματέας, Μ. Αντωνιάδου, ο ταμίας, Μ. Λίτσης, και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Χρ. Κυρίτσης, παρουσίασαν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την ΚΥΑ. Ο κ. Τρίμης, αφού ανέφερε τις διάφορες τάσεις που διατυπώθηκαν μέσα στο ΔΣ για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εκείνο που διαμορφώνει η ΚΥΑ είναι το μισθολογικό και όχι τα θεσμικά. Συμπλήρωσε πως μένει να δούμε, ή να διεκδικήσουμε, αν παραμένουν και χρονοεπιδόματα ανά εργοδότη και ειδικότερα από τη διεύθυνση του ΑΜΠΕ, αφού «κατά τα άλλα ισχύει η συλλογική σύμβαση». Δηλώσεις για τη δυσκολία της περιόδου όσον αφορά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έκαναν και τα άλλα τρία μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Απαντώντας σε ερώτημα των φωτορεπόρτερ, το ΔΣ ανέφερε ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα υπάρξει κάποιου είδους επίδομα επικινδυνότητας («επίδομα πολέμου» το λέει η κυβέρνηση).
Στη συνάντηση μίλησε εκ μέρους των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία ο Β. Πουλάκης που μετέφερε τη διάθεση των εκεί συναδέλφων για κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά των εργαζομένων του ΑΠΕ έγιναν διάφορες προτάσεις: Για απεργίες και στάσεις πριν ή ακόμη και μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, αλλά και για ανάγκη σοβαρής βελτίωσης της ΚΥΑ.
Ο εκπρόσωπος στο ΔΣ του ΑΜΠΕ, Μ. Ψύλος ανέφερε ότι με την προοπτική της αποΔΕΚΟποίησης, την οποία υπόσχεται ο Σ. Κεδίκογλου, ανοίγει μια ευκαιρία για ύπαρξη άτυπης συλλογικής σύμβασης στο Δημόσιο που μπορεί να αποτελέσει φραγμό στη μισθολογική κατάρρευση του κλάδου στον ιδιωτικό τομέα.
Το τελικό ψήφισμα που συναινετικά προέκυψε και απεστάλη στις ενώσεις έχει ως εξής:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

28/12/2012

Στη σημερινή συνέλευσή μας ενημερωθήκαμε από μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την ΚΥΑ που προτείνει ο εποπτεύων υφυπουργός. Εκ μέρους του προεδρείου αναλύθηκε το κυβερνητικό σχέδιο, διευκρινίστηκαν επιμέρους ζητήματα, ενώ υπήρξε και ενημέρωση από την απόφαση των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία ΜΜΕ από εκπρόσωπό τους.
Υποθέτοντας ως ειλικρινείς τις προθέσεις της κυβέρνησης για αποΔΕΚΟποίηση και συνακόλουθα ως ρεαλιστικές τις προοπτικές για ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας-γραμμή άμυνας για ολόκληρο τον κλάδο, δηλώνουμε το εξής:
Εξουσιοδοτούμε τις Ενώσεις μας (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ κ.λπ.) να προχωρήσουν σε πίεση προς την κυβέρνηση με τον προσφορότερο τρόπο, δηλ. ακόμη και με απεργίες κάθε είδους, ώστε η ΚΥΑ που θα οδεύσει προς υπογραφή να είναι όσον το δυνατόν λιγότερο κακή. Δηλώνουμε πως, αν η ΚΥΑ δεν καλύπτει τα στοιχειώδη αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές, τότε με νέες συνελεύσεις θα καθορίσουμε ποιες μορφές αγώνα θα πρέπει να ακολουθήσουμε.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ΕΡΤ, Γραμματεία, γραφεία Τύπου κ.λπ. σε ενιαία και αλληλέγγυα στάση γιατί η διάσπαση είναι το καλύτερο όπλο του αντιπάλου στους αγώνες που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα.


Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση:


Δεν αρκεί μόνο η ΚΥΑ
                                                                 Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αναμένοντας την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά το μισθολόγιο των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα επισημαίνει:
• Την αιφνιδιαστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία μία βδομάδα πριν εκπνεύσει το 2012, κάλεσε τα σωματεία προς ενημέρωση για το περιεχόμενο της ΚΥΑ, η οποία είναι σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο.
Με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ η ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ομοσπονδίας εναντίον κάθε μείωσης των μισθών και εμμένει στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ζητούμε:
 Να μην υπάρξουν μειώσεις αποδοχών.
 Να κατοχυρωθούν οι θεσμικές κατακτήσεις των δημοσιο-γράφων στα  Δημόσια Μέσα.
 Να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των Δημόσιων Μέσων.
 Να υπάρξει άμεση επίλυση της εκκρεμότητας των 75 συμβασιούχων της ΕΡΤ που να διασφαλίζει την παραμονή τους στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όρους συλλογικούς και όχι προσωπικής διαπραγμάτευσης. Να μπει τέλος στην ομηρία και στην εργασιακή ανασφάλεια.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου