Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Προκλητική ΚΥΑ-Συνέλευση δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ αύριο στις 14.00-17.00

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο όχι μόνον δεν περιέχει κάποια από τις βελτιώσεις που ζήτησαν οι Ενώσεις μας, αλλά υπάρχει υπαναχώρηση ακόμη και από την αρχική πρόταση Κεδίκογλου: Δεν υπάρχουν πολυετίες στον ίδιο εργοδότη, δεν υπάρχει διαφοροποίηση προς τα πάνω των εσωτερικών συντακτών, δεν υπάρχει επίδομα επικινδυνότητας για τους φωτορεπόρτερ, ενώ επίσης το επίδομα αρχισυντάκτη περιορίζεται στα 130 ευρώ μικτά (από 270-300 ευρώ της προφορικής πρότασης Κεδίκογλου).
Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου της ΚΥΑ είναι σαφή τρία πράγματα:
Πρώτον, η περαιτέρω ραγδαία μείωση των μισθών μας. Κατά μέσο όρο η μείωση είναι στο 18%, ενώ για όσους έπαιρναν τις τρεις πενταετίες, επίδομα γάμου, επίδομα παιδιών και γενικά αμείβονταν πάνω από τη συλλογική σύμβαση (αναγνωρισμένα χρόνια χωρίς ένσημα, ενσωμάτωση έξτρα εργασίας κ.λπ.), η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ουσιαστικά πολλές δεκάδες συνάδελφοι θα «φρενάρουν» την πτώση των αποδοχών τους στο 25% που προκύπτει ως πρόβλεψη από την ΚΥΑ.
Δεύτερον, η εξαφάνιση κάθε αναφοράς στη συλλογική σύμβαση (έστω και μέσω της ΠΝΠ), τουλάχιστον για τα θεσμικά. Άδειες, ωράρια κ.λπ. βρίσκονται στον αέρα.
Τρίτον, οι διαλυτικές προοπτικές για το ΑΜΠΕ. Η εξομοίωση προς τα κάτω εσωτερικών-εξωτερικών συντακτών, η κονιορτοποίηση του επιδόματος αρχισυντάκτη, αλλά και οι ασφυκτικοί περιορισμοί στην υπερωριακή εργασία (για την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4024/2011), μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιο βαθμό δυσλειτουργίας το πρακτορείο, ώστε η απαξίωσή του να έρθει πολύ γρήγορα.

Για όλα αυτά καλούμαστε να αποφασίσουμε αύριο Παρασκευή σε κοινή συνέλευση των εργαζομένων σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ στην Αθήνα στις 14.00-17.00. Η συνέλευση θα γίνει πιθανότατα στη Γενική Γραμματεία, πίσω από την Πάντειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου