Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΕ

Συνάδελφοι,
Στη σημερινή μας συνέλευση προτείναμε στην ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων, τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεων. Τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν με ψηφίσματα και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα άλλα δημόσια ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ στάθμισε τις προτάσεις και προχώρησε στην προκήρυξη νέων 24ωρων απεργιών. Είναι θεμιτό κάποιοι συνάδελφοι να διαφωνούν με την απόφαση αυτή, εστιάζοντας κυρίως στην απώλεια των μεροκάματων.
Ωστόσο η Ένωση αποφασίζει με βάση τις προτάσεις του συνόλου των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ. Και προκρίνει αυτό που θεωρεί ότι διαμορφώνεται ως πλειοψηφία. Μάλιστα η ΕΣΗΕΑ δικαιούται ακόμη και να μην εισακούσει την πλειοψηφία που διαμορφώνεται σε καθεμιά στιγμή, αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία της, τη γνώση άλλων παραμέτρων, αλλά και με κριτήριο το γενικότερο συμφέρον του κλάδου. Η μόνη περίπτωση να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα οι προτάσεις των εργαζομένων σε ένα μέσο είναι η κινητοποίηση να αφορά προβλήματα αυτού και μόνον αυτού του μέσου.
Ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι η απόφαση του σωματείου του είναι άθλια, είναι απόλυτα καταστροφικό να δίνει πισώπλατες μαχαιριές στο σωματείο τη στιγμή της μάχης. Ποια ισχύ έχει μπροστά στον Κεδίκογλου, την κυβέρνηση και την τρόικα ένα σωματείο, τα μέλη του οποίου αμφισβητούν έμπρακτα τις αποφάσεις του; Την ώρα της μάχης δεν χωράει η διάσπαση των εργαζομένων. Όποιος/α διαφωνεί, μπορεί να διατυπώσει με κάθε τρόπο τις ενστάσεις ή και τις καταγγελίες του/της μετά τη λήξη της αντιπαράθεσης με τον αντίπαλο. Μπορεί μάλιστα εντελώς δημοκρατικά να αντικαταστήσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε τρεις μήνες που θα γίνουν οι εκλογές του σωματείου (θυμίζω μάλιστα ότι στις εκλογές του σωματείου έχουμε εξουσιοδοτήσει μέσω της κάλπης το ΔΣ να προκηρύσσει κινητοποιήσεις για όλη την περίοδο της θητείας του).
Από αυτή την άποψη θεωρώ τελείως άτοπη την έκκληση για συνέλευση στο ΑΠΕ αύριο Παρασκευή. Κανένα άλλο μέσο δεν κάνει κάτι τέτοιο. Η εκπρόσωπος της ΕΡΑ (μέσο το οποίο κράτησε την πιο «μαλακή» στάση στις σημερινές συνελεύσεις) μου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία συνέλευση. Και αυτό είναι φυσιολογικό. Μια συνέλευση στο ΑΜΠΕ αύριο βρίσκεται ενώπιον δύο εναλλακτικών: Ή να είναι πολύ μικρή, καθόλου αντιπροσωπευτική και συνεπώς χωρίς συνδικαλιστική νομιμοποίηση. Ή, κι αυτό είναι το χειρότερο, να είναι μαζική αλλά να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διαφορετικών απόψεων των εργαζομένων. Αντί δηλ. να σφυρηλατήσουμε την ενότητα, κινδυνεύουμε να καλλιεργήσουμε τη διάσπαση. Και αυτό προς τι; Για να καταγγείλουμε την ΕΣΗΕΑ που δεν άκουσε την πρότασή μας. Γιατί δεν φαντάζομαι πως μπορεί να έχει άλλο σκοπό και άλλο αποτέλεσμα μια τέτοια συνέλευση όσο μαζική κι αν είναι.

Σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή της μάχης εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με συναδέλφους. Θα έχουμε πολύ χρόνο γι' αυτό μετά. Και δεν θέλω να εκθέσω το σωματείο μου ενώπιον των εργοδοτών -που εν προκειμένω είναι το κράτος.

Πέτρος Τσάγκαρης, εκπρόσωπος στο Μικτό της ΕΣΗΕΑ

6 σχόλια:

  1. Δεν αναγνωρίζω καμία συνέλευση των εργαζομένων, από τη στιγμή που ενημερώθηκα από το ανώτατο δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό όργανο, ότι βρισκόμαστε σε απεργία έως την επόμενη Τρίτη. Δυστυχώς αυτές οι πρακτικές δημιουργούν έντονη καχυποψία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ μπορείτε να δείτε την ΣΣΕ που ισχύει

    http://www.espit.gr/wp-content/uploads/sse/sR08_da128.pdf

    και εδώ μπορείτε να δείτε το σχέδιο ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους στα Δημόσια-Δημοσικά ΜΜΕ

    http://www.asyntaxtostypos.org/wp-content/uploads/2013/01/KYAgiadimosiamesa.pdf

    Είτε έτσι είτε αλλιώς οι ΜΙΣΘΟΙ αυτοί είναι ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ για όλους εμάς τους εργαζόμενους.

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΑΝΕΧΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ μπορείτε να δείτε την ΣΣΕ που ισχύει

    http://www.espit.gr/wp-content/uploads/sse/sR08_da128.pdf

    και εδώ μπορείτε να δείτε το σχέδιο ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους στα Δημόσια-Δημοσικά ΜΜΕ

    http://www.asyntaxtostypos.org/wp-content/uploads/2013/01/KYAgiadimosiamesa.pdf

    Είτε έτσι είτε αλλιώς οι ΜΙΣΘΟΙ αυτοί είναι ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ για όλους εμάς τους εργαζόμενους.

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΑΝΕΧΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζέψτε τα ανώνυμα παπαγαλάκια του μνημονίου από τη σελίδα των εργαζομένων του ΑΠΕ. Φιλαράκο, αλλού αυτά. Ή αν θες εδώ, με ονοματεπώνυμο.

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή