Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΟΕΣΥ και εκπρόσωπος ΣΚΑΪ καταγγέλλουν την εκπομπή Τράγκα

Η ΠΟΕΣΥ αφού συγχαίρει τους δημοσιογράφους της «Καθημερινής» επειδή έσπευσαν δημόσια πρώτοι να αποδοκιμάσουν έντονα την εκπομπή «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Γιώργου Τράγκα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», με τους 4 βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», καταγγέλλει και αυτή με τη σειρά της την κατάφωρη παραβίαση της δεοντολογίας από τον εν λόγω παρουσιαστή. Παραθέτει μάλιστα και σχετική δήλωση του εκπροσώπου των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ στο Μικτό Συμβούλιο, Κ. Δαυλού ο οποίος λέει ότι οι συντάκτες του σταθμού «έχουν αποδείξει ότι πρεσβεύουν μία δημοσιογραφία δεοντολογικά ισορροπημένη, χωρίς κορώνες οποιασδήποτε μορφής, με ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης, κάτι που απαιτεί άλλωστε το άρθρο 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Και όλα αυτά δυστυχώς τα ξέχασε η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ έχει ως εξής:


Αθήνα, 9 Απριλίου 2013

Δημόσιο έπαινο απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στους εργαζόμενους της «Καθημερινής», που έσπευσαν δημόσια πρώτοι να αποδοκιμάσουν έντονα την εκπομπή «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Γιώργου Τράγκα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», με τους 4 βουλευτές της «Χρυσής Αυγής».
Η ΠΟΕΣΥ συνυπογράφει ανεπιφύλακτα την επιχειρηματολογία των δημοσιογράφων, που τονίζουν απερίφραστα: «Δεν μας αφορούν ούτε οι λόγοι, ούτε τα κίνητρα που ο εν λόγω «συνάδελφος» αποφάσισε να δώσει βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να εκθέσουν τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μας χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.
Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ».
Η Ομοσπονδία συνιστά σε νεόκοπους εκδότες, πρώην μέλη Ενώσεων Συντακτών, να αναλογίζονται ότι η παραβίαση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης, δεσμεύει ηθικά και ουσιαστικά όποιον δημοσιογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Οι συντάκτες του ΣΚΑΪ όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπός του, Κωνσταντίνος Δαυλός, «έχουν αποδείξει ότι πρεσβεύουν μία δημοσιογραφία δεοντολογικά ισορροπημένη, χωρίς κορώνες οποιασδήποτε μορφής, με ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης, κάτι που απαιτεί άλλωστε το άρθρο 2 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Και όλα αυτά δυστυχώς τα ξέχασε η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα».
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις Συντακτών να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε κρούσματα παραβίασης της δεοντολογίας και των δημοκρατικών αξιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου