Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Χ. ΤΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

ο συνάδελφός μας Χάρης Τζανής εξέφρασε την επιθυμία να δημοσιευτεί η τοποθέτησή του σχετικά με το ασφαλιστικό στο blog μας. Στο σχετικό κείμενο, που ακολουθεί ο Χάρης Τζανής εκφράζει τους προβληματισμούς του και τις προτάσεις του. 

«Με την ευκαιρία της συνδιάσκεψης των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που όπως πληροφορηθήκαμε, οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για το ασφαλιστικό ζήτημα, θα ήθελα να καταθέσω τα εξής:

Σε ό,τι αφορά το καίριο θέμα της διατήρησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και την άποψη που φαίνεται να υιοθετεί η ΠΟΕΣΥ για αυτό το ζήτημα:
Η λειτουργία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς ασφαλιστικού Ταμείου στα ΜΜΕ, με τη διεύρυνση των κατηγοριών που εντάσσονται σε αυτό, δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά η παλιά ιδέα περί «Συνδικάτου Τύπου», το οποίο δεν είχε ποτέ την στήριξη της πλειοψηφίας των μελών οποιουδήποτε Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. 

Η πρόταση αυτή απλώς μεταφέρει εργαζόμενους/ειδικότητες για τους οποίους οι εργοδότες τώρα πληρώνουν εισφορά σε ΙΚΑ κλπ, στο ταμείο των δημοσιογράφων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ασφαλιστικές ιδιαιτερότητες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και ούτε τη βιωσιμότητά του.

Επίσης, ελλοχεύει η προοπτική να μεταφερθούν, π.χ., «όλες» οι ειδικότητες εργαζομένων μιας εταιρείας που εκδίδει ένα κυριακάτικο φύλλο στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, αλλά να συνεχίζει να αποδίδει (το ΜΜΕ) το μεγαλύτερο μέρος του αγγελιόσημου στο ΤΑΥΣΙΤ!

Τι γίνεται όμως και με τη «διασφάλιση του αγγελιοσήμου» και την «θρυλική» επέκτασή του στα ... διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας, κύριας και επικουρικής ασφάλισης;

Πιστεύω ακράδαντα ότι  αυτή η «ιδέα» απλώς θα επιταχύνει την «οριστική κατάργηση του αγγελιοσήμου»!

Όποιος διακηρύσσει ότι το αγγελιόσημο μπορεί να «επεκταθεί» στο διαδίκτυο ή δεν κατέχει το αντικείμενο ή σκοπίμως παραπλανεί το ακροατήριο του, ή απλώς «ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα» μέχρι - στο απώτερο μέλλον - να διαφανεί μια οποιαδήποτε λύση σε αυτό το φλέγον (για εμάς) ζήτημα.

Οι πιθανότητες το ελληνικό κράτος να στείλει – επιτυχώς – επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη είναι μεγαλύτερες από την πιθανότητα να «επεκταθεί» το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο και να φέρει λίγα «ζεστά» χρήματα στα ταμεία των δημοσιογράφων. Αυτή η πρόταση είναι, κυρίως, μια προσδοκία συναδέλφων που είναι συνταξιούχοι και όχι μια πραγματική κατανόηση της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας στα μέσα ενημέρωσης.

Χρόνια κρατάει αυτή η μυρωδιά της «κολόνιας» περί «αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο», και είναι καιρός να τελειώσει αυτή η ερασιτεχνική κουβέντα και να δούμε τι, ρεαλιστικά, τι μπορεί να γίνει με την χρηματοδότηση των ταμείων.

Μια άλλη πρόταση θα ήταν η καταβολή από το κράτος ενός μακροχρόνιου δανείου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και στην συνέχεια, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα να διοχετευθούν στον ΕΔΟΕΑΠ, ως μια ελάχιστη «κάλυψη» των αποθεματικών που κουρεύτηκαν με το PSI – μια «προίκα» δηλαδή για να παραμείνει βιώσιμο αυτό το ταμείο. Εξάλλου, δεν υπήρχε κρατική εισφορά στα ταμεία μας, μόνο η υποχρέωση (;) να βρίσκονται τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ ως «ομόλογα», βορά ενός χρεοκοπημένου κράτους.

Όποιος έχει απορίες για το πόσο μάταιη και αναποτελεσματική είναι αυτή η «προσδοκία» ας επικοινωνήσει μαζί μου, θα χαρώ να μεταφέρω την εμπειρία μου στο θέμα που μελετώ επιστημονικά και δημοσιογραφικά/επαγγελματικά από χρόνια. Αν μην τη άλλω, για να μην κατηγορηθούμε αδίκως, ότι αποκαλύπτουμε κάτι στους εργοδότες/διαχειριστές «ειδησεογραφικών» ΜΜΕ στην Ελλάδα ή στην ... Γροιλανδία.

ΜΦΧ


Χ. Τζανής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου