Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Επιχείρηση υπονόμευσης του ΑΜΠΕ-Δημοσίευμα με ψευδή στοιχεία σε ύποπτη χρονική συγκυρία

Οι εργαζόμενοι του ΑΜΠΕ είχαν ενημερωθεί εδώ και μερικές βδομάδες για πληροφορίες που διέρρεαν περί «αξιολόγησης» του Πρακτορείου αλλά και των εργαζομένων από ευρωπαϊκό φορέα. Τις πληροφορίες διέψευσε ο εποπτεύων υπουργός σε επικοινωνία του με τον γενικό διευθυντή του ΑΜΠΕ. Ωστόσο στις 20/4 το σάιτ Marketing Week δημοσίευσε άρθρο όπου εμφανίζει την «κοινοπραξία συμβούλων του Δημοσίου Planet Deloitte» να προτείνει, «ως υπόθεση εργασίας προς εξέταση», την κατάργηση του ΑΜΠΕ! Στο άρθρο του σάιτ υπάρχουν ταυτόχρονα ανακριβείες, νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα και απόπειρα υπονόμευσης της σημασίας των δημόσιων ΜΜΕ. Παράλληλα όμως αποκαλύπτεται εκκωφαντικά σε ποιους πηγαίνουν τα χρήματα των ΕΣΠΑ και πώς η χρησιμοποίηση αυτών των κονδυλίων στρέφεται σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

«Δράστες» των παραπάνω, η κυβέρνηση (όχι μόνον ως εργοδότης της Planet Deloitte, αλλά και επειδή το όλο κείμενο μοιάζει με παλιότερη πρόταση του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου για κατάργηση του ΑΜΠΕ), η ίδια η «κοινοπραξία συμβούλων» που μαδά το ΕΣΠΑ σε βάρος μας, αλλά και το Marketing Week, το οποίο την ίδια ημέρα επιτίθεται και στην ΕΡΤ ζητώντας λιγότερα δημόσια κανάλια με τη σχετική πρόταση να καταλήγει ανερυθρίαστα με το εξής: «Ένα ενημερωτικό θα αρκούσε και δύο ραδιοφωνικά θα ήταν υπεραρκετά, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια θα είχαν δωρεάν πρόγραμμα, κάτι που θα ελάφρυνε το οικονομικό τους βάρος».

Οι οικονομικές ανακρίβειες (είτε της Planet Deloitte είτε του δημοσιεύματος) είναι οι εξής: Τα ίδια έσοδα του ΑΜΠΕ για το 2011 δεν ήταν 2,2 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά 2,5 εκατ. ευρώ. Η ποσοστιαία διαφορά δεν είναι μικρή (14%) -μάλιστα για αντίστοιχες ποσοστιαίες διαφορές στους προϋπολογισμούς των κρατών πέφτουν κορμιά. Αντίστοιχη παραχάραξη γίνεται και όσον αφορά την κρατική επιχορήγηση του 2011 που, σύμφωνα με το άρθρο ανήλθε στα 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 8,4 εκατ. ευρώ.

Όμως, πέραν των ηθελημένων ανακριβειών, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η ατεκμηρίωτη ιδεοληψία. Σύμφωνα με το Marketing Week, η Planet Deloitte γράφει στην έκθεσή της για το ΑΜΠΕ: ««Η εν λόγω αγορά όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν απαιτεί τη διατήρηση ενός δημόσιου φορέα ειδησεογραφικής ενημέρωσης». Μπα; Και τι απαιτεί η καλή μας «αγορά»; Την κατάργησή του; Μήπως με τα ιδιωτικά σάιτ θα εξασφαλιστεί καλύτερη, εγκυρότερη, αντικειμενικότερη ενημέρωση; Ακριβώς τη στιγμή που ιδιώτες επενδυτές των ΜΜΕ («νταβατζήδες» τους έλεγε ο προπροηγούμενος πρωθυπουργός, ενώ ο λαός χρησιμοποιεί βαρύτερες εκφράσεις) κλείνουν -ή καταφανώς αδυνατούν να συντηρήσουν καθώς δεν καταβάλλουν μισθούς- το ένα μετά το άλλο τα ιδιωτικά ΜΜΕ, σε αυτή τη συγκυρία, πρέπει το Δημόσιο να κλείσει το δικό του φορέα ενημέρωσης; Μήπως τάχα σε αυτή την «αγορά» θα βρεθεί ιδιώτης να βάλει λεφτά και να καλύψει το κενό;

Γιατί το κενό θα υπάρξει και θα είναι μεγάλο αν κλείσουν το ΑΜΠΕ. Τρανή απόδειξη η απόλυτη ένδεια των σάιτ κατά τη διάρκεια των απεργιών μας την προηγούμενη χρονιά. Άλλωστε αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς. Το διαπιστώνουν και τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν» (18/4) που υπό τον τίτλο «Το c(λ)opy paste και ο "συντάκτης ΑΠΕ"», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όσο δουλεύει ο "συντάκτης ΑΠΕ" τόσο τα blogs και τα site δεν χρειάζονται παρά μόνον έναν χαμηλόμισθο εργαζόμενο (και όχι εξειδικευμένους ρεπόρτερ) με μοναδική αποστολή, να ανεβάσει κείμενα που δεν του ανήκουν πιο γρήγορα από τους άλλους, που κλέβουν το ίδιο περιεχόμενο!».(www.paron.gr/typologies/?=18286#respond).

Επίσης στο δημοσίευμα παρατίθεται και η εξής «εκτίμηση» της Planet Deloitte: «Η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι υψηλή ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί την πηγή των εσόδων του [ΑΜΠΕ]». Επιβάρυνση το λένε τώρα; Το ΑΜΠΕ παρέχει προς το κράτος και άλλους δημόσιους οργανισμούς υπηρεσίες κάποιες από τις οποίες δεν τιμολογούνται καθόλου! Επίσης σειρά παροχών προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ (τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας, ηλεκτρονικά και έντυπα) γίνεται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές (αλλά ακόμη και με αυτές τις τιμές υπάρχουν «φέσια»). Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν μπορεί κάποιος να προτείνει τη στροφή του ΑΜΠΕ στις μπίζνες: τώρα που πραγματικά δυσκολεύονται πολλά ΜΜΕ, ειδικά της επαρχίας, η λειτουργία του ΑΜΠΕ με ιδιωτικοοικομικά κριτήρια θα ήταν καταστροφική για εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε αυτά τα ΜΜΕ, αλλά πιθανώς και για τα ίδια τα έσοδα του ΑΜΠΕ.
Το Πρακτορείο επιδοτείται από το Δημόσιο για να παρέχει ακριβώς όλα αυτά που δεν θέλουν και δεν μπορούν να παρέχουν σε αυτές τις τιμές οι ιδιώτες. Δεν ξέρει τίποτε από κοινή ωφέλεια και δημόσιο συμφέρον η Planet Deloitte; Ειλικρινά, πόσα λεφτά τους πληρώνουμε, για να λένε αυτές τις αηδίες;

Παρακάτω παραθέτουμε όλο το δημοσίευμα του Marketing Week:

Την κατάργηση της «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ», εταιρείας που ανήκει στο Δημόσιο, προτείνει ως «υπόθεση εργασίας προς εξέταση» - όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται η συγκριμένη εισήγηση-, η κοινοπραξία συμβούλων του δημοσίου των Planet-Deloitte στο 1ο Παραδοτέο του έργου «Οριζόντια Μελέτη Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων - Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου».


Το έργο υλοποιείται από το ανάδοχο σχήμα εταιρειών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το Παραδοτέο Π1 περιέχει ανάλυση υποθέσεων εργασίας για περί τους 100 σημαντικούς (από την άποψη του ύψους της δημόσιας χρηματοδότησης) φορείς του Δημοσίου. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό τμήμα της έκθεσης «η εν λόγω αγορά όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν απαιτεί τη διατήρηση ενός δημόσιου φορέα ειδησεογραφικής ενημέρωσης», ενώ υπογραμμίζεται πως «η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι υψηλή ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί την πηγή των εσόδων του».


Πάντως σημειώνεται πως μπορεί να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών. Η έκθεση επικαλούμενη στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει πως τα ίδια έσοδα το 2010 ήταν 2,6 εκατ. ευρώ και το 2011 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του 2010 διαμορφώθηκαν στα 14,1 εκατ. και του 2011 στα 11,3 εκατ. ευρώ. Το ΑΠΕ έλαβε πέρυσι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό 8,8 εκατ. και το 2010 11,5 εκατ. ευρώ. Απασχολεί 285 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου