Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η ΠΟΕΣΥ και πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν τα σενάρια κλεισίματος του ΑΜΠΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα περί κλεισίματος ή ιδιωτικοποίησης του ΑΜΠΕ:
Τρίτη, 24 Απριλίου 2012
Την αγανάκτησή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για την πρόταση κατάργησης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρόταση που είναι απαράδεκτη και σαν σκέψη, αφού οι «τεχνοκράτες» που την υπέβαλαν αγνοούν  τον σημαντικότατο ρόλο  επιτελεί το πρακτορείο στην προαγωγή των εθνικών θεμάτων σε όλο τον κόσμο.
Η πρόταση υπεβλήθη  ως «υπόθεση εργασίας προς εξέταση» - όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται-, από την κοινοπραξία συμβούλων του δημοσίου των Planet-Deloitte στο πλαίσιο του έργου «Οριζόντια Μελέτη Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων - Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου». Και σύμφωνα μ’ αυτήν  «η  αγορά όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν απαιτεί τη διατήρηση ενός δημόσιου φορέα ειδησεογραφικής ενημέρωσης»,  υποστηρίζεται δε ότι «η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι υψηλή ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί την πηγή των εσόδων του».
Η ιδία «υπόθεση εργασίας προς εξέταση», ανοίγει και παράθυρο ιδιωτικοποίησης του πρακτορείου, σημειώνοντας ότι  μπορεί να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών.
Αναμφίβολα, πρόκειται για πρόταση που πέραν του ότι αγνοεί τους προαναφερόμενους εθνικούς λόγους, στερείται κάθε επιστημονικής και αντικειμενικής διερεύνησης των αναγκών της αγοράς. Χωρίς το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα περιφερειακά ΜΜΕ και τα διάφορα σάιτς και μπλογκς. Και αυτό αποδεικνύεται από την ειδησεογραφική ένδεια που παρουσιάζουν όταν δεν λειτουργεί το πρακτορείο.
Προειδοποιούμε τους κυβερνητικούς παράγοντες που παρήγγειλαν αυτή τη μελέτη, ότι τυχόν αποδοχή αυτής της σφαγιαστικής και αντιδημοσιογραφικής πρότασης θα βρει αντιμέτωπο ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.


Εξάλλου οι επικεφαλής του ΛΑΟΣ και της Κοινωνικής Συμφωνίας έκαναν δηλώσεις για το ΑΜΠΕ, οι οποίες έχουν ως εξής:  


Γ. Καρατζαφέρης: «Μόνον ΑΠΕ-ρίσκεπτοι θα σκεφτόντουσαν να κλείσουν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι η φωνή της Ελλάδας. Η φωνή της Ελλάδας πρέπει να είναι δυνατή και καθαρή, τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο».

Λ. Κατσέλη: «Το ΑΜΠΕ προσφέρει μια πολύ σημαντική δημόσια υπηρεσία, η οποία πρέπει να στηριχτεί. Και επειδή ακούγονται διάφορα για το ΑΠΕ, θέλω να τονίσω εκ μέρους της Κοινωνικής Συμφωνίας ότι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το δικαίωμα του πολίτη στην έγκυρη πληροφόρηση και το ΑΠΕ είναι πραγματικά ένας τέτοιος δίαυλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου