Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Το ψήφισμα της ΓΣ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στις 28/5


Αγ.Παρασκευή 28/05/2013

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ παραμένουν σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για τη διασφάλιση του ρόλου και του χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Αποφάσισαν την κλιμάκωση των δράσεων τους με στόχο την δημοσιοποίηση των θέσεων τους και τη δημιουργία κοινού μετώπου με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην ΕΡΤ αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κρίνουν πως τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί «λουκέτων» στην ΕΡΤ δείχνουν επιμονή στα σχέδια υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου φορέα ενημέρωσης τα οποία προφανώς αποτελούν πολιτική επιλογή.
Στο επίκεντρο του αγώνα μας είναι πάντοτε η υπεράσπιση του δημόσιου ρόλου και χαρακτήρα της ΕΡΤ και η πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Γι' αυτό καταγγέλουμε ως απαράδεκτη και επικίνδυνη την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής η οποία επιτίθεται με αήθη σεξιστικό τρόπο στις δημοσιογράφους Έλλη Στάη και Μαριάννα Πυργιώτη αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Χαρακτηρίζουν τους απεργούς δημοσιογράφους «κότες» και «καθεστωτικά φερέφωνα» που ξέρουν να απεργούν «μόνο για συντεχνιακά συμφέροντα».
Μετά από 5 μήνες πανελλαδικών κινητοποιήσεων το ναζιστικό κόμμα
 της Χρυσής Αυγής όταν αποφάσισε να πει μισή κουβέντα για την ΕΡΤ το έκανε στοχοποιώντας αυτούς που πάντοτε αρέσκεται να στοχοποιεί. Τους εργαζόμενους. Τους απεργούς εργαζόμενους.
Το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έδειξε για άλλη μια φορά αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο. Ότι ο τσαμπουκάς εξαντλείται  σε οτιδήποτε ο φασισμός θεωρεί επικίνδυνο, ευάλωτο ή υπό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τους απεργούς και το γυναικείο φύλλο. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στο δύσκολο αλλά και δίκαιο αγώνα που δίνουν θα σταθούν απέναντι και στο φασισμό.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την προβολή από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της κοινωνικής αλήθειας με βάση τους κανόνες και των κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Θεωρούν τους εαυτούς τους κομμάτι της κοινωνίας η οποία πλήττεται σφοδρότατα αυτή την περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν τις ενέργειες τους για τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Ο Ρόλος της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε μια κοινωνία σε κρίση», όπου θα κληθούν να πάρουν σαφή θέση οι πολιτικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς. Επίσης προχωρούν στη διοργάνωση πανελλαδικής Ημέρας ΕΡΤ με διάφορες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τις αλήθειες και τα ψέματα σε ότι αφορά τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Όλο αυτό το διάστημα οι δημοσιογράφοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους και  επιπλέον την κατάργηση των συλλογικών τους Συμβάσεων. Το καθεστώς στο οποίο έχουν υπαχθεί, δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά υπαγωγή σε ένα «γκρίζο» εργασιακό μοντέλο  το οποίο καθορίζεται κατά το δοκούν από τις αποφάσεις του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου και του υπ. Οικονομικών ενώ διατηρεί όλους τους περιορισμούς του Ενιαίου Μισθολογίου αλλοιώνοντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη φύση της δημοσιογραφικής ιδιότητας.

Τα ερωτήματα παραμένουν για ακόμη μια εβδομάδα αναπάντητα:
Με ποιες κινήσεις θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ. Πως θα περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού έργου. Πως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεισφέρει στην υπεύθυνη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Ποια είναι τα σχέδια για την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, το σύνολο της οποίας βρίσκεται στις λίστες «αξιοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ.
Ποια είναι η θέση της Διοίκησης για το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών που διαμορφώνει το πλαίσιο ακόμα και για την κατάργηση της ΕΡΤ.
Πότε και με ποιες διαδικασίες θα επιστρέψουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που είναι άνεργοι από τον Φλεβάρη.
Ποιες είναι οι προθέσεις της  Διοίκησης για τις πολυδάπανες μεικτές και εξωτερικές παραγωγές οι οποίες εγκρίνονται εκτός κάθε πλαισίου και συγκεκριμένου σχεδιασμού αλλά και για τα «χρυσά» συμβόλαια προσωπικού ειδικών θέσεων και συμβούλων.
Καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους, εργαζομένους στην ΕΡΤ να πλαισιώσουν και να στηρίξουν των αγώνα των δημοσιογράφων για μια δυνατή δημόσια ραδιοτηλεόραση με στόχο την κοινή απεργιακή κινητοποίηση.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου